Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Csaknem tízezer embert mozgatott meg a Katasztrófavédelem országos gyakorlata

Csaknem tízezer embert mozgatott meg a Katasztrófavédelem országos gyakorlata

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A lakosság a nap folyamán a sajtóban megjelenő üzeneteken keresztül értesülhetett a tesztüzemről, de más tennivalója nem volt a polgároknak. A Csillagok háborúja világába helyezett próbariasztással az ország katasztrófavédelmi rendszerének reagálását tesztelték.

Heves megyében hatszáz, az országban összesen tízezer ember vett részt a riasztási gyakorlatban: be kellett vonulniuk a szolgálati helyükre, mert lezuhant egy műhold. A bajról az országos és a helyi sajtó is tájékoztatta a lakosságot – így a Gyöngyösi Televízió is.

Persze a baleset nem itt történt, hanem a Csillagok háborúja, az ismert sci-fi képzelt világában. A helyzet fiktív, de a magyar katasztrófavédelmi rendszer tesztje valódi volt. Csak semmi pánik, ez csak gyakorlat, ezt kérte a katasztrófavédelem is a lakosoktól.

A katasztrófavédelemnél pénteken még csak remélték, hogy minden rendben lesz a légvédelmi szirénák próbáján, amelyet ugyancsak ma tartottak. Az igazgató szerint a szirénák karbantartása nem önkormányzati, hanem állami feladat, de egyelőre csak arra jutott pénz, hogy leteszteljék, mennyire működőképesek a jelzőeszközök. Gyöngyös környékén nagyjából a fele használható a rendszernek.

Csontos Ambrus a Katasztrófavédelem megyei igazgatója hozzátette: jövőre azonban erre is lesz forrás, és a katasztrófavédelem is átalakul. A szervezet új vezetése ugyanis valódi, mozgósítható rendszer működtetését tűzte ki célul. Hevesben is létrejön egy 40-50 fős csoport, tele különleges feladatokra alkalmas szakemberekkel: barlangi mentőkkel, búvárokkal, hegyimentőkkel.

Faragó Zoltán


Az Aktuális napi hírei (2011-11-21 )

Tovább az archívumra