Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Fizetőssé válhatnak a bölcsődék jövőre egy törvényjavaslat szerint

Fizetőssé válhatnak a bölcsődék jövőre egy törvényjavaslat szerint

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Az étkezési térítési díjon felül, a gondozásért is úgynevezett személyi térítési díjat kellene majd fizetni a családoknak. A bevezetendő javaslatot vegyesen fogadták a szülők és a gondozónők is. Csak ott lehet majd pénzt beszedni a szolgáltatásért, ahol a fenntartást máshogy nem tudják megoldani.

Majzik Mária a Visontai úti bölcsöde és családi napközi vezetője szerint nem kell attól tartani, hogy a térítési díj bevezetésével sokan képtelenek lesznek majd igénybe venni az ellátást. A kiszabott díj a családok átlagkeresetének az egy főre eső összeg 25 %-át nem haladhatja meg a javaslat szerint. Kivételt jelent a díj alól, ha valakinek nettó 32 ezer forint alatti jövedelme van, ha súlyos beteg vagy fogyatékos gyermeket nevel, valamint 3 gyermek felett sem kell díjat fizetni.

A bölcsődevezető elmondása szerint, ha ezt az összeget vissza lehetne fordítani a bölcsőde fejlesztésére, akkor megoldható lenne az a probléma is, amellyel sok város és főleg vidéki kisvárosok küszködnek, hogy nincs elég férőhely.

A megkérdezett szülők vegyesen fogadták a bevezetendő törvényt, és amennyiben a hírekben szereplő módon fog bevezetésre kerülni a javaslat, sokak szerint nem lesz családbarát. Volt olyan szülő, aki mindenképpen befizetné majd a díjat, abban az esetben, ha ez az összeg a gondozók bérében jelentkezne, és volt olyan is, aki negatívan fogadta a hírt.

Az 1990-es években már bevezették egyszer a gondozási díjat, ám a statisztika nem mutatott létszámcsökkenést. Valószínűleg most sem várható visszaesés a bölcsődékben, ha a törvényt bevezetik, főleg azért, mert az étkezési térítési díj megszüntetését is tervezi a kormány jövőre.

Szőlősi Szabina


Az Aktuális napi hírei (2011-11-30 )

Tovább az archívumra