Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Egy éve tart a gyöngyösi ferences templom és kolostor felújítása, melynek része egyebek között a ferences könyvtár könyveinek restaurálása és a látogatói útvonal bővítése is

Egy éve tart a gyöngyösi ferences templom és kolostor felújítása, melynek része egyebek között a ferences könyvtár könyveinek restaurálása és a látogatói útvonal bővítése is

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A beruházás az elhúzódott közbeszerzési eljárás ellenére a terveknek megfelelően halad, s jövőre befejeződik – derült ki azon a sajtótájékoztatón, amelyen bemutatták azt a ritka ferences dokumentumot is, melyet a felújítandó sekrestyeszekrény mögött találtak meg.

Kárpáti Kázmér rendházfőnök különleges könyvvel érkezett a sajtótájékoztatóra. Ez a nagyböjti lelkigyakorlatokat és prédikációkat tartalmazó, Temesvári Pelbárt által írt könyv az első, amelyet restauráltak a „Magyarország legősibb könyvtárának fejlesztése” projekt keretében. A kolostor és a templom egyes részeinek felújítását is magába foglaló program egy évvel ezelőtt indult, de már mostanra is látványos eredményekkel büszkélkedhet. A sekrestyében lévő szekrény mögött például megtalálták egy dossziéban Páter Oberten Odiló Historia Domusát.

A ferences rend történetének páratlanul fontos dokumentumai még további feldolgozásra várnak. A templom felújítása azonban már az év végére befejeződhet. A nyáron megtalált, 153 évvel ezelőtt befalazott gyóntatófülkék egy régi gyónásforma rendkívüli emlékei.

Ezeket is eredeti állapotukba és funkciójukba állítják majd vissza. Jól halad a bútorok és a falfestmények resturálása, a padfűtés és a hangosítás rendszere pedig már készen is van. Némi lemaradás a régészeti érintettség miatt az építkezésben van. Ám mind a látogatókat kiszolgáló épület, mind pedig a Páter Kis Szaléz emlékére építendő díszkút május végéig készen lesz – állítják a projekt felelősei.

Borbándi Erik


Az Aktuális napi hírei (2011-12-01 )

Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
14:30
Műsorismertetés
14:31
Nyitott Egyetem - ismeretterjesztő sorozat
15:03
Zeneiskolások előadása - Farkas Brigitta - Grecsanyinoff: Tréfacsináló
15:06
Egy nap a világ - utifilm sorozat - India 1. rész
15:30
Tallózó - válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
15:52
Hangverseny J. S. B A C H műveiből - A Savaria Barokk zenekar koncertje (részlet)
16:06
Nappali 1. rész – életmódmagazin - ismétlés
16:32
Reklám
16:35
Nappali 2. rész – életmódmagazin - ismétlés
17:00
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Tallózó - válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
18:23
Reklám
18:25
Híradás plusz – megyei hírműsor
18:54
Zongoraavató hangverseny (részlet)
19:07
Reklám
19:10
Moziklip – mozi magazin - ismétlés
19:22
Turmix – válogatás a legnépszerűbb műsorainkból - ismétlés
19:35
Nézőtér – kulturális magazin - ismétlés
20:04
Nápolyi 3. rész - ismétlés
20:30
Képújság