Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Hallgatói szerződést kötnének a diplomások egy részével a jövőben

Hallgatói szerződést kötnének a diplomások egy részével a jövőben

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Az előterjesztés egyik célja, hogy a támogatott hallgatók itthon helyezkedjenek el záróvizsgájuk letétele után 3 évig. Amennyiben mégsem Magyarországon vállalnak munkát, a törvény szerint vissza kell majd fizetniük az adott időszakra vonatkozó törlesztő részletet.

Nem érte váratlanul a Károly Róbert Főiskola diákjait az az előterjesztés, amelyet szeptembertől szeretnének majd bevezetni. Az úgynevezett hallgatói szerződés arra sarkallná a diákokat, hogy itthon keressenek munkát diplomájuk megszerzése után.

Az előterjesztés célja az is, hogy az ösztöndíjas hallgatók, az előírt idő másfélszeresén belül diplomát szerezzenek.

Vannak diákok, akik még döntésképtelenek a munkát illetően, abban viszont biztosak, hogy itthon maradnak majd.

Az állam és a hallgató viszonyát szabályozó törvény szerint minden diákra költött 100 ezer forint után egy hónapnyi munkavégzést írnak elő, vagyis ha a diák alapképzésben tanul, akkor 3 évig itthon kell munkába állnia.

A diákok nagy része már előre tudja, hogy a diploma megszerzése után csak a külföldi munka jöhet szóba. Itthon ugyanis kevés az esély arra, hogy saját szakmájukban helyezkedjenek el, valamint a jelenlegi fizetéssel sincsenek megelégedve.

A kormány évente elszámoltatja majd a diákokat, hogy itthon vagy külföldön végeztek munkát a diploma megszerzése után. Az utóbbi évek tendenciája, hogy a végzett hallgatók itthoni munka híján külföldre utaznak. Ám szeptembertől várhatóan, aki nem itthon akar dolgozni, annak vissza kell fizetnie az adott időszakra vonatkozó törlesztőrészletet.

Szőlősi Szabina


Az Aktuális napi hírei (2012-01-10 )

Tovább az archívumra