Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Világűriroda nyílik a Károly Róbert Főiskolán – az oktatási intézmény speciális légi felderítő eszközökkel segíti a világkatasztrófák megelőzését

Világűriroda nyílik a Károly Róbert Főiskolán – az oktatási intézmény speciális légi felderítő eszközökkel segíti a világkatasztrófák megelőzését

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Tegnap Bécsben, az ENSZ ottani képviseletén írták alá a gyöngyösi főiskola és az ENSZ Ûrügynökségének képviselői az erről szóló megállapodást.

Ezzel az aláírással egy olyan út ért véget Bécsben, amely tulajdonképpen Kolontárról indult. Az ENSZ szakemberei ugyanis a vörösiszap-krízis idején figyeltek fel a Károly Róbert Főiskola szakmai teljesítményére és a rendelkezésére álló speciális eszközparkra. A kiváló műszerezettség és az elért eredmények rögzítették a gyöngyösi intézmény helyét az ENSZ világtérképén a lehetséges együttműködések között. A szervezet 12. űrirodáját Gyöngyösön nyitja meg, ahol a levegőből elemezhető katasztrófahelyzetek feldolgozását segítik a kutatók.

A KRF a hiperspektrális technológiában élen jár a világban, az új szövetséggel pedig lényegében a szakmai elitklubba léphet be.

A magyar kormány javasolta az ENSZ számára, hogy szövetkezzen a KRF-fel, tudtuk meg hazánk bécsi ENSZ-megbízottjától. Csuday Balázs szerint ez a tudományos gesztus része a magyar kormány által kezdeményezett nagyobb nyitásnak a világ felé.

A regionális irodában heten dolgoznak majd, az ENSZ pénzbeli támogatás helyett fontos szakmai kapcsolatokkal honorálja az együttműködést. Mivel a KRF hallgatói is részesei lehetnek az irodában folyó munkáknak, ez a lehetőség egy plusz vonzerőt jelenthet a főiskolán tanulóknak.

Faragó Zoltán


Az Aktuális napi hírei (2012-02-08 )

Tovább az archívumra