Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Drágul a mindennapi betevő

Drágul a mindennapi betevő

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Akár 20 százalékkal is drágulhat februártól a kenyér ára a
sütőipari termékek előállítási költségeinek emelkedése miatt. A Magyar
Pékszövetség szerint az elmúlt 12 évben folyamatosan csökkent a szakmában
dolgozók jövedelmezősége, ezért a mostani árnövelés vízválasztó lehet a
pékségek fennmaradásának szempontjából.

Tavaly augusztus óta szinte minden kiadási költsége
emelkedett a pékeknek. Drágult a nyersanyag, az energia, és a minimálbérek után
is több közterhet kell fizetni. A Magyar Pékszövetség már december közepén
jelezte, hogy idén februárban 15-20 százalékos áremelést szeretnének elérni. Bár
a végső, fogyasztói árakat a kereskedők állapítják meg, közel azonos mértékben
számíthat drágulásra a lakosság.

Werli József, a
Magyar Pékszövetség szakmai titkára elmondta, a magyar lakosság átlagban napi
20 dkg kenyeret eszik, az áremelkedés után ez napi 6-7 forintos napi
költségnövekedést jelent. A szakmeber hozzátette, az utóbbi években több száz
vállalkozás ment tönkre az árverseny miatt.

Bíró Gábor, a Gyöngy Pékség társtulajdonosa épp a napokban
kapott levelet a nyersanyag beszállítóitól, hogy február ötödikétől emelik
többek között a liszt és az élesztő árát is 15 százalékkal, így ő sem tudja
elkerülni az áremelést. Február közepétől péksége 5-10 százalékos drágítást
tervez. Az emelés ellenére a tulajdonos bízik abban, hogy a minőségnek köszönhetően
továbbra is visszajárnak majd a vásárlók. A pékségben egyébként évek óta nem
jut pénz fejlesztésre, pedig egy új kemencére szükség volna.

Juhász Éva


Tovább az archívumra