Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Bizonytalanná vált a Berze Nagy János Gimnázium mátrafüredi kollégiumának sorsa

Bizonytalanná vált a Berze Nagy János Gimnázium mátrafüredi kollégiumának sorsa

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Az épületet a minisztériumi fenntartású Vadas Jenő Szakiskola diákjai lakják, holott az önkormányzat minden évben több millió forintot költ az épületre. Ráadásul még azt sem lehet tudni biztosan, mi lesz az épületek tulajdonjogával, ha az állam átveszi a közoktatási intézményeket.

Ez az az épület, amely a mátrafüredi óvoda mellett a 2007 óta a Berze Nagy János Gimnázium fenntartásában lévő kollégiumnak is helyet biztosít.

Czinder Péter szerint az kollégium jó színvonalon, maximális kihasználtsággal működik. A intézményt azonban nem a városi működtetésű Berze-, hanem a minisztériumi fenntartásban lévő Mátrafüredi Vadas Jenő Szakiskola diákjai lakják, a fenntartásához pedig az önkormányzat minden évben több millió forinttal járul hozzá. Réthy Béla alpolgármester azt mondja: az önkormányzat a minisztériumtól kért segítséget a fenntartás költségeihez, a tárca azonban ezt elutasította. A helyzetet pedig tovább bonyolítja, hogy egyelőre nem tudni, mi lesz az épületek tulajdonjogának sorsa, ha az állam 2013-tól fenntartásába veszi a közoktatási intézményeket. Réthy Béla azt mondja: igyekeznek a mindenkinek megfelelő megoldást megtalálni.

A lehetséges megoldási javaslatok között az is felvetődött, hogy az önkormányzat más, például turisztikai funkciót keressen az épületnek, a diákoknak pedig más, gyöngyösi kollégiumokban keresnének szállást, ami azonban a Vadas Jenő Szakiskola igazgatója szerint nem járható út.

A mátrafüredi kollégium ügye a március végi képviselő-testületi ülésen kerül újra napirendre.

Pifkó Tamás


Az Aktuális napi hírei (2012-03-08 )

Tovább az archívumra