Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Észak-magyarországi intézményekkel pólusrendszerben, közép-magyarországiakkal konzorciumokban képzeli el az együttműködést a gyöngyösi főiskola

Észak-magyarországi intézményekkel pólusrendszerben, közép-magyarországiakkal konzorciumokban képzeli el az együttműködést a gyöngyösi főiskola

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A pólusok kialakítását a kormány, a konzorciumok létesítését pedig a pályázati előnyök szabják meg. A Károly Róbert Főiskola Magda Sándor rektor szerint emellett az év végére egyike lesz a gazdaságilag talpon maradó felsőoktatási bázisoknak.

Együttműködési megállapodás aláírása a KRF-en. A kormány ma már nem kényszeríti integrációra a felsőoktatási intézményeket, hanem önszerveződő regionális pólusrendszerek megalkotását szorgalmazza. Magda Sándor, a KRF vezetője úgy látja, Észak-Magyarországon Miskolc a műszaki képzés, Eger a bölcsészet, Gyöngyös az agrárium és a turisztika-vendéglátás bázisa lehetne – ha erről meg tudnak egyezni.

Még nincs tisztázva, ki milyen területet vállal fel a jövőben. A pólusokba tömörülés azonban nem zárja ki, hogy más régiók intézményeivel is szövetkezzen a KRF. Ez utóbbi azért előnyös a rektor szerint, mert az északi régió hátrányos helyzetű, így aki itteni képzőhelyekkel működik együtt, több uniós forráshoz juthat a kutatások területén.

A felsoroltak mellett Kecskeméttel és Debrecennel is elképzelhető a konzorciumi forma. Magda Sándor szerint a jövő héten 50 éves KRF az év végére is működőképes lesz gazdaságilag. Nem úgy, mint a magyar felsőoktatási bázisok harmada, akik már most is csak nehezen fizetik a számláikat.

Faragó Zoltán


Az Aktuális napi hírei (2012-05-16 )

Tovább az archívumra