Kezdőlap » Hírek - Aktuális » A régi, deszkából készült védőépület elbontása után új, a műemléki környezetbe jobban illeszkedő üvegépület kerülhet a Szent Bertalan templom melletti Szent Anna kápolna romjai fölé.

A régi, deszkából készült védőépület elbontása után új, a műemléki környezetbe jobban illeszkedő üvegépület kerülhet a Szent Bertalan templom melletti Szent Anna kápolna romjai fölé.

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A városközpont rehabilitációs projekt részeként megvalósuló beruházás 27 és fél millió forintba kerül majd, s várhatóan augusztusra be is fejeződik.

20 év után először láthatók az 1992-es feltárás során előkerült Szent Anna kápolna és a Prysil pince romjai. Az akkor ideiglenesnek szánt, de csak most elbontott, deszkából készült védőépület ennyi ideig volt a város egyik szégyenfoltja. A kulturális örökségvédő hivatal hathatós segítsége mellett elkezdődött munkálatok során most egy állandó, ugyanakkor a műemléki környezetbe sokkal jobban illeszkedő védőépület fog elkészülni.

A 300 éve elbontott Szent Anna kápolna fölé épített épület a látványterv szerint így fog majd kinézni. Németi László főépítész itt azt mutatja, hogy a két gótikus támpillér között lesz egy lépcső, mely a Prysil pincéhez vezet majd le. Ezek a felvételek pedig már a Prysil pincében készültek. Eddig még sohasem járt itt lent kamera, így önök az elsők akik ezt láthatják. A pince a település történetének legkorábbi időszakából megmaradt építészeti emlék.

A pince az újraboltozás után a plébánia információs szolgáltatásainak adhat majd helyet. Az, hogy a Szent Anna kápolnát védő üvegépületben mit fognak bemutatni, még nem teljesen eldöntött. Az 1992 után a múzeumba szállított 16 m2-nyi középkori padlóburkolatot biztosan nem fogják visszarakni, a gótikus faragott kövekből viszont lapidáriumot alakítanak ki. A munkálatok augusztusra fejeződhetnek be.

Borbándi Erik


Az Aktuális napi hírei (2012-06-29 )

Tovább az archívumra