Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Az országos személyszállításban a sorrend így változott: az előre váltott menet- és helyjeggyel rendelkezők után a nagyobb távolságra utazók, ez követően a mozgássérültek és kisgyermekkel utazók, és legvégül a bérlettel és más utazási igazolvánnyal rendel

Az országos személyszállításban a sorrend így változott: az előre váltott menet- és helyjeggyel rendelkezők után a nagyobb távolságra utazók, ez követően a mozgássérültek és kisgyermekkel utazók, és legvégül a bérlettel és más utazási igazolvánnyal rendel

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Sápi Roland talán észre sem fogja venni, hogy jövő év márciusban változni fog a Volán járatokon a felszállási sorrend.Mert akik a jegyet előre váltják, azok élveznek elsőbbséget a felszálláskor. Ráadásul a fogyatékkal rendelkezők és a kisgyermekkel utazók is a bérletesek előtt szállhatnak fel a buszokra.

Fel-, és leszállási sorrend eddig is volt a Volán buszokon. A mostani kormányrendelet mindössze annyiban új, hogy pontosítja a kismamák és kisgyermekkel utazók, valamint fogyatékkal élők felszállási sorrendjét – uniós elvárásokhoz igazodva.

Az országos forgalomban az adott járatra előre megváltott jeggyel rendelkezők azért élveznek elsőbbséget, mert ők a már kifizetett jegyet más járaton nem használhatják fel. A bérletesek ezzel szemben a regionális vagy elővárosi járatokon is eljuthatnak úti céljukhoz. Félnie a változástól azonban senkinek sem kell.

A szokásjogok eddig is működtek, az autóbuszvezetők eddig is betartották a felszállási sorrendet. Az új szabályozás kizárólag rendkívüli, rendkívül ritkán előforduló esetekben alkalmazandó. Például akkor, ha baleset vagy kedvezőtlen időjárási körülmények miatt egy vagy több járat kimarad, és több autóbuszra való utas gyűlik össze az állomáson. Rendes körülmények között ugyanis a szolgáltatók az évtizedes gyakorlatnak megfelelően több beállításával tesznek eleget a megnövekedett utazási igényeknek.
A rendelet 2013. március végén lép életbe.
Berzsényi Gergely


Az Aktuális napi hírei (2012-08-14 )

Tovább az archívumra