Kezdőlap » Hírek - Aktuális » 70 évvel ezelőtt, az egyre gyarapodó számú turisták lelki igényeinek kielégítésére épült fel a Magyarok Nagyasszonya nevére felszentelt mátraházi kápolna

70 évvel ezelőtt, az egyre gyarapodó számú turisták lelki igényeinek kielégítésére épült fel a Magyarok Nagyasszonya nevére felszentelt mátraházi kápolna

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Erre emlékeztek azon az ünnepi szentmisén, melyen a Magyarok Nagyasszonyáról elnevezett ferences rendtartomány képviselői mellett ott voltak az egykori templomépítők és az építkezést támogatók leszármazottai is.

Durván faragott fekete mátrai cserkőből épült fel 1942-ben a mátraházi Magyarok Nagyasszonya kápolna. Ám ahogyan Páter Magyar Gergely, a kápolnával azonos nevet viselő ferences rendtartomány tartományfőnöke fogalmazott a szentmisén elmondott prédikációjában, nem csak kőből épült ez az épületegyüttes, hanem egyben szellemi ház is.
Az ünnepi szentmisén hálát adtak az építésben és a templom gyarapításában közreműködők munkájáért. Gajdóczky Ivánnak az édesapja volt az a Gajdóczky Dezső, aki a templomot megálmodta, megtervezte és felépítette.
A templom több tehetős gyöngyösi ember adományából épült fel. Köztük volt Hatala Zoltán anyai nagyapja is, akinek az oltár mellett a templom kisharangját is köszönhetjük.
A kápolnában a mai napig a ferencesek miséznek. Bár a Magyarok Nagyasszonya rendtartomány mindössze 6 éves múltra tekint vissza, a ferences testvérek az elődök több évtizedes, évszázados munkájának folytatói itt Mátraházán is.

Borbándi Erik


Az Aktuális napi hírei (2012-10-11 )

Tovább az archívumra