Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Faszobrok a Kaszinóban

Faszobrok a Kaszinóban

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Szeptemberben a Gyöngyösi Műhely éves tárlatán már találkozhattunk Hegedűs István munkáival a Mátra Honvéd Kaszinóban. Ebben a hónapban önálló kiállításon mutatkozik be ugyanott a Szücsiben élő faszobrász, aki az utóbbi időszakban – immáron nyugdíjasként – egyházi megrendeléseitől függetlenítve magát egyre-másra valósítja meg újabb és újabb ötleteit.

A Mátra Honvéd Kaszinó Zöld Termében ezúttal háromdimenziós kiállítást tekinthetnek meg a látogatók. A Hegedűs István szobrászművész munkáit bemutató tárlat egy változatos életműbe enged bepillantást. Nagy Tibor művészettörténész a kiállítás megnyitóján arra emlékeztetett, hogy az alkotónak Gyöngyösön több nagyobb műve is látható.
A kiállításon mintegy harminc év alkotásai szerepelnek, melyek közös nevezője, hogy mindegyik az emberi kéz és a természet egymásra hatásáról tanúskodik. Különös figyelmet érdemelnek Hegedűs Istvánnak azok a szobrai, amelyeknél a fa más anyaggá lényegül át. Az Idomárnő című szobor esetében bronzzá, ezeknél a portréknál pedig kővé. A kő és a fa egysége egyébként is vissza-visszatérően foglalkoztatja az alkotót, aki éppúgy otthon van a nonfiguratív, mint a hagyományos szobrászatban.
A Szücsiben élő Hegedűs István 1990-től kezdve éveken át mint magánvállalkozó faszobrász dolgozott, s főként egyházi megrendelésekre készített szobrokat. Mostanában viszont inkább saját ötleteinek megvalósítása foglalkoztatja. Hiszi, mint ahogy ars poétikus szobrával is elmeséli, hogy a szobrász önmagát faragva hozza létre életművét.

Borbándi Erik


Tovább az archívumra