Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Újborok: a vöröseknek kedvezett igazán az esztendő

Újborok: a vöröseknek kedvezett igazán az esztendő

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Az idei Márton napi újbormustrán 13 helyi borász közel 50 borát lehetett végigkóstolni. A borászok azt mondják: bár az idei év csapadékmentes időjárása alapvetően a vörösboroknak kedvezett, azért a mátrai fehérborok még mindig a legjobbak közé tartoznak az országban.

A gyöngyösi Borpalota ügyvezetőjének tapasztalatai szerint rövid volt az idei szüret: több mátrai borászat már szeptember végén befejezte a munkákat. Dunai Sándorné az idei kóstolásra közel féltucat újborral készült, döntően minőségi száraz fehérborokkal.

Az újborok minden évben a szüret után, Márton nap környékén kerülnek kóstolható állapotba. A Mátrai Borok Házában már harmadik alkalommal rendeztek Márton napi újborkóstolást.

Kovács Tibor, a Mátrai Borok Háza üzemeltetője szerint az idei újbor-kóstoló különlegességét maguk a borok adták, hiszen az időjárás ebben az évjáratban inkább a vörösboroknak kedvezett, ez a Mátrában elég szokatlan volt ebben az évben. Ettől függetlenül nagyon szép fehérborok is készültek. Ha sikerült jó időben, jókor leszüretelni, és jó művelési módokkal megtermelni a szőlőt, akkor idén is nagyon remek borok készülhettek. Jó cukorfokkal és beltartalommal teremtek meg a szőlők – sorolta.

Az idei termés mennyisége kevesebb is lett mint a tavalyi, ez azonban a mátrai borászok szakértelmének köszönhetően nem feltétlenül jelenti a minőség romlását. A borkóstolásra érkezett vendégek közül senki nem is panaszkodott.
A borok mellé természetesen sajt is dukált: a gasztronómiai élvezeteket Sánta Judit, a Nagyrédei Kecskefarm tulajdonosa fokozta. Az ínyencek megkóstolhatták a fűszeres, a kapros, a lilahagymás vagy a fokhagymás kecskesajtot is.

Berzsényi Gergely


Tovább az archívumra