Kezdőlap » Hírek - Aktuális » A kormány intézkedései ellen tüntettek a gyöngyösi főiskolások

A kormány intézkedései ellen tüntettek a gyöngyösi főiskolások

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A gyöngyösi főiskolások is csatlakoztak az országos tiltakozási hullámhoz. Csütörtökön délután hallgatói fórumot tartottak a főiskolán, majd a főtérig vonultak fáklyákkal, ahol átadták a diákok petícióját városunk polgármesterének. A térség országgyűlési képviselője egyéb elfoglaltsága miatt nem tudta átvenni a dokumentumot, de biztosította a demonstrálókat: egy későbbi időpontban személyesen konzultálnak majd.

A hallgatói fórumon az HÖOK elnökségi tagja, Gáspár Marcell vázolta az eddig történteket, hosszan ecsetelte a problémákat, valamint elmondta: jövő hét elejére az Országos Felsőoktatási Érdekegyeztető Fórumban az érintett felek egységes álláspontot közvetítenek a kormány felé.

A főiskola stratégiai rektorhelyettese a felsőoktatásra szánt költségvetési források évek óta tartó csökkenését nehezményezte, amivel a minőségi felsőoktatást teszik lehetetlenné. Az érintettek úgy vélik: a szaktárca kihagyta őket a döntéshozatal folyamatából.
Gáspár Marcell, a HÖOK elnökségi tagja arról beszélt: a régióban meghatározó intézmény az ötven éves fennállását ünneplő Károly Róbert Főiskola.

Olyan régióról van szó, ahol a hallgatóknak a helyzete kimondottan hátrányos. A leendő hallgatók nem fognak tudni kifizetni félévente 2-300 ezer forintot. Idővel ez a régió nagyon rossz sorsra fog jutni, ha ezek a keretszámok nem változnak meg – vélekedett a diákönkormányzat tagja.

A hallgatókkal az oktatók és professzorok többsége is egyetért.

Zakár Tivadar főiskolai adjunktus azt mondta: Magyarország jelenlegi társadalmi, szociális válsága, ami régen túlmutat a gazdasági válságon, mindenféleképpen azt jelzi, hogy nem érett meg az idő esetlegesen a tandíj bevezetésére, főképp nem ilyen fokú tandíj bevezetésre.

A főtéren a gyöngyösi HÖK elnök végül felolvasta a diákság petícióját majd átadta azt a város polgármesterének.

Szabó Gergő Krisztián, a KRF-HÖK elnöke hangsúlyozta: a tervezett intézkedések az ifjúság jövője mellett a Károly Róbert Főiskola foglalkoztatottainak, az intézmény partnereinek, a főiskolai hallgatók jelenlétére berendezkedett vállalkozó gyöngyösieknek az életét is radikálisan is megváltoztathatja! Ezért arra kérte a polgármestert, fejezze ki szolidaritását a diákság ügye mellett, és minden lehetséges fórumon ossza meg követeléseiket a nyilvánossággal és a döntéshozókkal.

Faragó László, polgármester biztosította a tüntetőket, hogy mindent megtesz a főiskola megmaradásáért.

A fáklyás felvonulás és demonstráció békésen ért véget a petíció átadása után.

A gyöngyösi diáktüntetés képei a gyongyos.hu portálon


Tovább az archívumra