Kezdőlap » Hírek - Aktuális » A gyöngyösi kórházat nem érinti a kényszernyugdíjazás

A gyöngyösi kórházat nem érinti a kényszernyugdíjazás

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Februárig kell kérelmezniük a kötelező nyugdíjazás alóli felmentésüket az egészségügyi dolgozóknak, ez az egyeztetések eredménye. A kötelező nyugdíjazásról szerdán egyeztettek a kórházi és a szakmai szervezetek Szócska Miklós egészségügyi államtitkárral. A kormányrendelet hatálybalépésének elhalasztását szerették volna elérni az orvosok.

A gyöngyösi kórházat még nem érinti az egészségügyi dolgozókra is vonatkozó, február 1-től hatályba lépő kötelező nyugdíjazásról szóló kormányrendelet – tudtuk meg Freili Gézától. A Bugát Pál Kórház stratégiai igazgatója elmondta: mivel egy magánüzemeltetésű kórházról van szó, nem közszolgálati jogviszonyokról, hanem alkalmazotti jogviszonyokról kell beszélni, ezt pedig a rendelet – ha hatályba is lépne – nem érintené.

A gyöngyösi kórházban egyébként 15 nyugállományú orvost és 5 szakdolgozót foglalkoztatnak – tette hozzá az igazgató. Ha a rendelet a jövőben valamilyen formában mégis vonatkozna az intézményre, akkor a dolgozóknak dönteniük kell, hogy a nyugdíjat választják, vagy továbbra is dolgozni szeretnének. A gyöngyösi kórházban két kritikus terület van – mondta Freili Géza. Az egyik a patológia, ahol kevés az orvos, és azok is idősek, a másik a diognosztika, tehát a röntgen területek.

Akiket érint a kötelező nyugdíjazás rendszere, azok egyénileg, szervezett eljárás keretében, február 1-ig kérhetik a nyugdíjazás alóli felmentésüket – ezt már Szócska Miklós egészségügyi államtitkár mondta azon az egyeztetésen, amelyet szerdán tartottak a kórházi és szakmai szervezetek azzal a céllal, hogy a kormányrendelet hatálybalépésének elhalasztását kérjék. A kötelező nyugdíjazás közel 7 ezer közalkalmazott egészségügyi szakembert érint hazánkban. A háziorvosok többségét annak ellenére, hogy sok közöttük a nyugdíjaskorú, nem érinti a rendelet, hiszen vállalkozóként dolgoznak, ahogyan a gyöngyösi és Gyöngyös környéki háziorvosok is.
Az egészségügyi államtitkár tegnapi sajtótájékoztatóján azt is leszögezte, hogy bár több szakmai szervezet felvetette, az egészségügyben a nyugdíjkorhatár megváltoztatása nincs napirenden.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
14:30
Műsorismertetés
14:31
GYÖNGYike Folklórfesztivál 2021. 5. rész
14:58
Cimbaliband és Szalonna Bandája - Megyek az úton
15:03
GYÖNGYike Folklórfesztivál 2021. 6. rész
15:30
Tallózó - válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
15:51
William Ricketts emlékhelye - dokumentumfilm
16:06
Fórum 1. rész – közéleti magazin - ismétlés
16:32
Reklám
16:35
Fórum 2. rész – közéleti magazin - ismétlés
17:00
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Hit világa – vallási műsor – ismétlés
18:14
Gasztronómia a Mátrában - kisfilm
18:20
Tallózó – válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
18:41
Sport7 1. rész – sport magazin – ismétlés
19:07
Reklám
19:10
Sport7 2. rész – sport magazin – ismétlés
19:35
Nápolyi 1. rész – ismétlés
20:01
Reklám
20:05
Nápolyi 2. rész – ismétlés
20:30
Képújság