Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Cégjegyzék: rohamra számítanak az ügyvédek

Cégjegyzék: rohamra számítanak az ügyvédek

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Akár több százezres bírságra is számíthat az a cég, amely nem teljesíti adatszolgáltatási kötelezettségét a cégbíróság felé. A határidő közeleg, február elsejéig meg kell tenni a bejelentést, kérdés, hogy az ügyvédek bírni fogják-e az utolsó napok rohamát.

A bejelentési kötelezettséget a társasági törvény írja elő: e szerint a 2012. március 1-je előtt alakult gazdasági társaságoknak legkésőbb idén február elsejéig be kell jelenteniük a cégbíróságokhoz a cégben szereplő személyek születési adatait és adóazonosító jelét. Mindezt csak ügyvédek tehetik meg, a könyvelők erre nem jogosultak – mondja Dr. Gyenes Edina ügyvéd, akihez ugyancsak sokan fordultak hasonló igénnyel.
A bejelentésre alig több mint egy hetük maradt a cégvezetőknek. A kötelezettségről szóló törvény egyébként még 2011 végén jelent meg, mégis csak a cégek mintegy harmada tett neki eleget eddig, tehát a következő egy hétben nagy roham várható. Kérdés, hogy az ügyvédek bírni fogják-e. Aki a határidőt elmulasztja, az akár több százezer forintos bírságra is számíthat.

Tovább az archívumra