Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Okosan spórolni: energiatippek társasházaknak

Okosan spórolni: energiatippek társasházaknak

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A társasházak energiahatékony működtetéséről tartottak előadást Gyöngyösön egy 20 állomásos roadshow keretén belül. Az előadók kiadványokkal is segítik a rendezvényeikre ellátogató közös képviselőket és társasházi lakosokat.

Egy IX. kerületi, 86 lakásos társasház 80%-os elektromos energia és közel 35%-os fűtési energia megtakarításról számolt be egy felújítás után. Ez csak egy abból a 100 társasházból, ami 2013-ban energiahatékonysági díjat kapott. A program szervezői szerint egyre többen érdeklődnek az úgynevezett energiahatékonysági fejlesztések iránt.

dr. Bél Ágnes a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesülete elnöke arról beszélt: a nyílászárók cseréje terjedt el a legjobban, de fontos a megfelelő hőszigetelés is. Emellett ha van rá lehetőség, érdemes költeni a szellőztetőrendszer és a világítás korszerűsítésére is.

Az esetek nagy részében a felújítás után a rezsiköltség csökken, a közös költség azonban nő. A szakemberek szerint a beruházások azonban hamar megtérülnek.

A program szervezői jogi kiadványokkal is próbálják segíteni a társasházban élőket és a közös képviselőket. Tapasztalataik szerint ugyanis a legtöbben nincsenek tisztában a társasházakat érintő törvényekkel.

A szakemberek elmondták, az energiahatékonysági beruházásokhoz az önrész mellé önkormányzati és állami támogatás is igényelhető. A későbbi konfliktusok elkerülése érdekében azonban fontos, hogy a lakók a beruházás minden költségéről megfelelő tájékoztatást kapjanak.


Tovább az archívumra