Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Erkölcstan, családi életre nevelés: új tantárgyak szeptembertől

Erkölcstan, családi életre nevelés: új tantárgyak szeptembertől

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Szeptembertől új tantárgyakat taníthatnak majd a pedagógusok az általános és középiskolákban. A Berze Nagy János Gimnáziumban a filozófiát az erkölcstan váltja majd fel. Az intézmények emelt óraszámban taníthatnak bizonyos tárgyakat, de választhatnak az extra tantárgyak közül is, mint például a családi életre nevelés.

Az új kerettantervek alapján kezdődik meg a tanítás az általános és középiskolákban ősztől. Az óraszámok 10 százalékáról szabadon dönthetnek majd az intézmények, és olyan extra tárgyakat is taníthatnak a pedagógusok, mint a családi életre nevelés vagy a jelenismeret. A Berze Nagy János Gimnáziumban a kerettanterv által ajánlott óraszámokban tanítják majd az újonnan bevezetett tantárgyakat.

Molnár Tamás igazgatóhelyettes elmondta: a Berze Nagy János Gimnáziumban elsősorban a kisgimnazistákat érintik a változások. Új tantárgyként a már mindenki által tudott erkölcstan lép be, és egy kicsit átstrukturálódik még az 5. és 6. évben a történelem tanítása, mert az első két évben nem történelem néven, hanem állampolgári és társadalmi ismeretek néven tanulnak hasonló tartalmakat. Új tantárgyként szintén a kis gimnazistáknak technikai életvitel tantárgyat kell hallgatniuk az 5-7. évfolyamon.

Társadalom és állampolgári ismereteket heti 2 órában, technikát illetve erkölcstant heti 1 órában tanítanak majd a gyöngyösi intézményben. Az új tárgyak felmenő rendszerben indulnak szeptembertől, tehát először az ötödikeseket fogja érinteni a változás.

Kismértékben a felsőbb évesek tanrendje is átalakul majd: megszűnik a filozófia oktatása és helyette 11. évfolyamon erkölcstan lesz. A filozófia megszűnését egyébként sajnálják, mert az iskolában igen népszerű tantárgy volt, sokat érettségiztek is belőle – jegyezte meg az igazgatóhelyettes.


Tovább az archívumra