Hogyan készül a jó húsvéti kalács? Mi az a húsvéti ostorozás? És mitől hímes a hímestojás? Többek között ezekre is választ kaphatott az, aki kilátogatott a Mátra Művelődési Központ Húsvéti ráhangoló című rendezvényére.
Nagy Zoltán királyi főszakács arra vállalkozott, hogy a Mátra Művelődési Központban a nyilvánosság előtt, és gyerekek közreműködésével készíti el a húsvéti kalácsot.
A Szivárvány Kézműves Műhely programján Pelle Gabriellával a gyerekek húsvéti asztaldíszeket készíthettek, a legkisebbeket pedig nyuszisimogató várta.
A húsvét elképzelhetetlen hímes tojás nélkül. Belkovics Katalin zsűrizett darabjai forró viasszal, speciális írókával készülnek, s nem csak hagymalével, hanem fagyallal, aranyvesszővel, bodzabogyóval is színezi őket.
Fiser Józsefné húsvéti kalácskendőkkel, kenyérkendőkkel, abroszokkal színesítette az előcsarnokban berendezett kiállítást.
Ombódi András a húsvéthoz kapcsolódó jelképekről és a húsvéti szokásokról tartott előadást.
Ezek között vannak olyan ma már kevésbé ismertek is, mint a húsvéti ostorozás.
Amit viszont mindenki ismer, az a húsvéti locsolkodás. Ombódi András előadásában külön felhívta a figyelmet arra, a ma már kiveszőben lévő szokásra, hogy a húsvét utáni kedden a nőknek illik meglocsolni a férfiakat.