Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Folytatódik a tó tisztítása

Folytatódik a tó tisztítása

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Jövőre folytatódhat a Gyöngyös-Nagyrédei víztározónál. A szakemberek a tervek szerint eltávolítják a nehézfémeket tartalmazó iszapot a tó fenekéről.

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, 2012-ben egy nyertes pályázatnak köszönhetően iszaptalanították a tavat és megújult a tó környéke is. A felújítási munkálatok miatt mesterségesen fenntartott alacsony vízszint sok horgászt bosszantott ugyan, a tónak azonban már nagy szüksége volt a felújításra. Hasonló munkálatokra 2013-ban nem kell számítani a víztározó területén, ám 2014-ben tovább folytatódik a tó rehabilitációja, melynek során eltávolítják a tó fenekéről a bányászati tevékenységből visszamaradt nehézfém-tartalmú iszapot.

A Gyöngyös-Nagyrédei tározóból tavaly 50 ezer m3 iszapot szivattyúztak ki. A nehézfémmel szennyezett iszapréteg kitermeléséhez azonban más technikát kell majd alkalmazni.

Szlatinszky Zoltán, az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság gyöngyösi szakaszmérnökség vezetője elmondta, le kell engedni a tározó vizét, hogy markológépekkel és kotrógépekkel el tudják majd távolítani a szennyezett iszapot, ami helyenként akár egy méternyi vastagságú is lehet.


Tovább az archívumra