Kezdőlap » Hírek - Aktuális » A kazah kapcsolat miatt aggódik a Jobbik

A kazah kapcsolat miatt aggódik a Jobbik

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Nem áll összhangban a Heves megyei területfejlesztési koncepcióval a gyöngyösi önkormányzat egy kazah településsel kötött megállapodása – állítja a Jobbik. A párt megyei önkormányzati képviselője szerint az együttműködés a helyben megtermelt élelmiszerek piacát csökkenti.

A Heves Megyei Önkormányzat a hónap végén fogadhatja el a megye területfejlesztési koncepcióját, amelyet a Jobbik is támogat – mondta Szűcsné Major Ildikó, aki arról is beszélt: a párt több javaslattal is kiegészítette a területfejlesztési koncepciót, amelyet a jobbikos képviselő előremutatónak és hasznosnak talál. A koncepció alapelve a helyi feldolgozóipar erősítése és a hozzáadott érték növelése, és fontos szerepet kap benne a zöldség- és gyümölcsipar fejlesztése.

A jobbikos képviselő szerint ezeknek az alapelveknek mond ellent az a gazdasági együttműködési megállapodás, amelyet a gyöngyösi önkormányzat és egy kazahsztáni település kötött egymással, ennek értelmében ugyanis – mondja Szűcsné – a Kazahsztánban megtermelt paradicsomot és egyéb zöldség-, gyümölcsféléket Magyarországon, például Heves megyében értékesítenék, ezzel pedig a környéken megtermelt zöldségeknek és gyümölcsöknek teremtenek konkurenciát. A gyöngyösi önkormányzat egyébként az együttműködésről szóló szándéknyilatkozatot még 2011-ben – tehát jóval a területfejlesztési koncepció megalkotása előtt – aláírta. A kazah fél egyébként egy len-feldolgozó gyöngyösi építését is kilátásba helyezte a megállapodás részeként.


Tovább az archívumra