Kezdőlap » Hírek - Aktuális » A vértanú szerzetesre emlékeztek

A vértanú szerzetesre emlékeztek

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A gyónási titok vértanújaként tisztelt Kiss Szaléz atyáról és hat másik ferences mártírról emlékeztek meg a ferences kolostorban. Az 1946 tavaszán elhurcolt és Sopronkőhidán kivégzett Szaléz atya boldoggá avatása folyamatban van, a megjelent hívek hozzá és érte is imádkoztak.

Páter Kárpáti Kázmér arról a Kiss Szaléz atyáról emlékezett meg az ünnepségen, akit 1946. április 28-án tartóztattak le a gyöngyösi ferences kolostorban, azzal vádolva meg őt, hogy fegyveres összeesküvés feje volt, és köze volt szovjet katonák meggyilkolásához. A koncepciós per végén 1946. december 10-én Szaléz atyát Sopronkőhidán szovjet hadbíróság ítélete alapján végezték ki. Azóta mint a gyónási titok mártírját tisztelik őt. Az ünnepségen hozzá és hat másik ferences mártírhoz imádkoztak, azokhoz, akiknek boldoggá avatása 2011 óta folyamatban van.

Erre emlékeztet a gyöngyösi ferences kolostor kvadrumában megépített díszkút is, melyen a lefelé fordított korona arra utal, hogy a boldoggá avatás még nem történt meg.

Az ünnepség résztvevői mécsesek gyújtásával emlékeztek a ferences vértanúkra. Azokra, akik hivatásban és szolgálatban halálukig kitartottak.


Tovább az archívumra