Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Szüretkezdés Nagyrédén

Szüretkezdés Nagyrédén

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Nagyrédén már megkezdődött a szüret. Az elmúlt évhez hasonlóan augusztus közepén kezdték az Irsai Olivér szedését. A hosszantartó kánikula hatására a terméssel elégedett a hegybíró, de a technológiát és a szüret idejét gondosan kell megválasztani, hogy jó bor készülhessen.

A hosszantartó hőség és a csapadékhiány megviselte az ültetvényeket. A száradás jelei már láthatóak a leveleken.

Csernyik István hegybíró elmondta: a szüretet csupán 15 cukorfokkal kezdték, de a bor minősége érdekében meg kellett kezdeni a betakarítást, hogy a savak, az illatok az aromák ne égjenek el. A szakember szerint az illatos reduktív borok tekintetében jól meg kell választani a technológiát és a szüret idejét. Az árak is jól alakulnak, a felvásárlók 5-10 forinttal fizetnek többet az irsaiért mint tavaly, vagyis a kilónkénti ár most 155-160 forint.

Ez a termés már biztonságban van az időjárást illetően, de a későbbi fajtáknak nagyon hiányzik az eső- tette hozzá a hegybíró.


Tovább az archívumra