Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Tisztelet az elődöknek – Vachott Sándor emlékérem

Tisztelet az elődöknek – Vachott Sándor emlékérem

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Új éremmel gyarapodott a Magyar Éremgyűjtők Gyöngyösi Csoportja által elindított éremsorozat, a Tisztelet az elődöknek. A sorozat hetedik darabjaként megjelent Vachott Sándor emlékérmet stílusosan a Vachott Sándor Könyvtárban mutatták be, Lisztóczky László irodalomtörténész előadásának kíséretében.

A Magyar Éremgyűjtők Egyesületének Gyöngyösi Csoportja 2010-ben indította el a Tisztelet az elődöknek című éremsorozatát. Olyan híres gyöngyösieknek kívántak ezzel emléket állítani, akikre az utókor is büszke lehet. A 10 darabosra tervezett sorozat hetedik darabját, a Vachott Sándor emlékérmet mutatták most be. A gyöngyösi születésű költő életművét Lisztóczky László irodalomtörténész méltatta. Mint elmondta, az érmen szereplő idézetet is ő választotta ki a Ha nap vagy című Vachott versből: „Ha nap vagyol szabadság, én sugarad legyek”.

A tragikus sorsú költő torzóban maradt életműve is elég ahhoz, hogy tisztelegjünk előtte. De az érmet készítő Szabó Éremverde képviselője szerint tiszteletet érdemel a gyöngyösiek kezdeményezése is, mely jelenleg az országban az egyetlen gyűjtőcsoport által indított éremsorozat.

Nagyon nagy dolog az, hogy egy város, ahol szeretik a művészeteket, van éremtár, vannak gyűjtők, vannak elhivatott emberek, van egy önkormányzat, aki támogatja. Képesek megtalálni azokat a pontokat, amelyekre a város büszke lehet, és azokról érmet kiadni, ünnepséget szerveznek rá, körbejárják az iskolákat, tehát egy olyan társadalmi összefogás és munka jön létre, amihez nagyon jó csatlakozni – ecsetelte lelkesen Szabó Tamás.

Vachott Sándor alakja Gyöngyöshöz és Nagyrédéhez egyaránt kapcsolódik, ezért a Szabó Imrefia Béla szobrászművész által tervezett éremmel a gyűjtőkön túlmenően Gyöngyös és Nagyréde lokálpatrióta lakosait célozzák meg. De számítanának azon szervezetekre, intézményekre is, melyek a költő nevét viselik, így például a Vachott Sándor Városi Könyvtárra.

A tervek szerint a sorozat jövőre újabb két darabbal bővül. A nagyméretű záróérem, mely a sorozat összes portréját tartalmazza, várhatóan 2015-ben jelenik majd meg.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
14:30
Műsorismertetés
14:31
GYÖNGYike Folklórfesztivál 2021. 5. rész
14:58
Cimbaliband és Szalonna Bandája - Megyek az úton
15:03
GYÖNGYike Folklórfesztivál 2021. 6. rész
15:30
Tallózó - válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
15:51
William Ricketts emlékhelye - dokumentumfilm
16:06
Fórum 1. rész – közéleti magazin - ismétlés
16:32
Reklám
16:35
Fórum 2. rész – közéleti magazin - ismétlés
17:00
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Hit világa – vallási műsor – ismétlés
18:14
Gasztronómia a Mátrában - kisfilm
18:20
Tallózó – válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
18:41
Sport7 1. rész – sport magazin – ismétlés
19:07
Reklám
19:10
Sport7 2. rész – sport magazin – ismétlés
19:35
Nápolyi 1. rész – ismétlés
20:01
Reklám
20:05
Nápolyi 2. rész – ismétlés
20:30
Képújság