Élelmiszeripari
Fórumot tartottak a Gyöngy Expo Kiállítás és Vásár keretében, melyre a Gyöngyös
körzetében telephellyel rendelkező élelmiszergyártókat várták. A szakmai
programot szervező EGERFOOD Regionális Tudásközpont célja az volt, hogy a
fejlesztési lehetőségek közül felhívja a figyelmet a funkcionális
élelmiszerekben rejlő lehetőségekre.
Pl. a korpás kenyér,
és az élőflórás joghurt is funkcionális élelmiszer. Ide tartoznak azok a
termékek is, amelyek egyes fogyasztók egészségére nézve hátrányosnak számító
alkotórészekben szegényítettek. Ilyen pl. a laktóz mentes tej. A funkcionális
termékek gyártása és forgalmazása a fogyasztók egészséges táplálkozás iránti
egyre fokozódó igényét elégítik ki. Így a termelők érdeke, hogy termékeiket
vonzóbbá tegyék. Új, eladható terméket nehéz piacra dobni, ha ezeknek nincs a
többitől eltérő, megkülönböztető összetétele vagy hatása.- mondta a fórumon
Dr.Naár Zoltán az EGERFOOD Regionális Tudásközpont platformvezetője. Ezért a
szakemberek azt tanácsolják az élelmiszertermelőknek, hogy a funkcionális
termékek terén próbáljanak meg fejlesztéseket megvalósítani, mert az érdeklődés
ezek iránt évről-évre megháromszorozódik.
Pásztor Csilla