Eperjesi Imre a szőlő és a bor iránti szeretetét szülővárosából, Gyöngyösről hozta magával. A borászprofesszor több évtizedes oktatói tevékenysége mellett is mindig napi kapcsolatban maradt a szőlővel és pincéjében érlelt borával. Most bemutatott új könyvében gazdag tapasztalatait, borkészítési praktikáit adja át azoknak az olvasóknak, akik saját bort szeretnének előállítani.
Mivel a korábban megjelent hasonló témájú könyvek régóta sehol sem kaphatók, a szerző ezt a hiányt igyekszik pótolni művével. A borászati szakkönyvekben megszokottnál több szőlészeti ismeretet is adva, lépésről lépésre vezeti az olvasót azon az úton, mely a saját bor jóízű elfogyasztásához vezet. A professzor külön fejezetben szól a szüreti előkészületekről, a pince szakszerű berendezéséről, vagy éppen a szüret levezényléséről. Mindezt elegáns, könnyed, nem tankönyvízű stílusban teszi.