Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Papírbrikettet a tűzre

Papírbrikettet a tűzre

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Papírbrikettel fűtenek a Nagyrédei közintézményekben. A mintegy háromezer darab téglát a nyáron készítették el a közmunka-programban részt vevők. A település polgármestere szerint ezzel a technikával nagymértékben lehet csökkenteni a fűtési költségeket.

A helyi ötlet alapján megvalósult termék nagymértékben csökkenti a közintézmények fűtési költségeit. A briketteket a polgármesteri hivatalból és a különböző üzletekből összegyűjtött papírokból készítették a közmunkások még a nyáron. Először kiáztatták, majd összepréselték a papírokat. Egy ilyen brikett körülbelül 10 napilapnyi újságpapírból, vagy 150 darab A4-es lapból készült el, így hiába próbáltuk összenyomni azt, nem sikerült.

Balázs József polgármester elmondta: pár hetes munka több hónapra elegendő tüzelőt jelent. A brikettek a helyi egészségügyi központnak, az óvodának valamint a tornateremnek szolgáltatja a meleget, egyelőre csak kiegészítve a biomassza segítségével történő fűtést. A jövő nyáron viszont szeretnének még több ilyen tüzelőt készíteni.

Balázs József szerint a megyén belül közmunkában máshol nem készítenek hasonló terméket.

A rászorulók idén tűzifa támogatásban részesültek, hiszen a termelésnek korlátot szabott az összegyűjtött papír mértéke, de jövőre várhatóan már a papírbrikettekből is jut több család kazánjába is.


Tovább az archívumra