Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Ruszin önkormányzat: tények és tervek

Ruszin önkormányzat: tények és tervek

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A választási évben is kultúrprogramjai színesítését és határon túli kapcsolatainak a bővítését tervezi a gyöngyösi Ruszin Nemzetiségi Önkormányzat. Emellett továbbra is szorgalmazzák a Rákóczi emlékmű áthelyezését is. Mindez azon a közmeghallgatáson derült ki melyet az önkormányzat a szimpatizánsai és az érdeklődők számára szervezett.

Tavaly nyár óta saját helyisége van a gyöngyösi Ruszin Nemzetiségi Önkormányzatnak, így idén először már itt fogadhatták a közmeghallgatásra érkezőket. Elsősorban a ruszin kisebbséghez tartozókat várták, akiket a tavaszi parlamenti választásokon való részvétellel és az adatlapok kitöltésével kapcsolatban tájékoztattak.

Tavasszal a magyarországi nemzetiségek országgyűlési képviselőt vagy szószólót választhatnak. A ruszinok 4-5 ezres létszámukból fakadóan az utóbbit. A gyöngyösi ruszinok viszont a kis létszámuk ellenére is szeretnének komolyabb szerepet betölteni a város kulturális életében. A kárpátaljai Császlóc községgel kialakított kapcsolatból a közmeghallgatásra eljött Bozsik István alpolgármester szerint a város is profitálhat.

– Nagyon nagy élmény volt hallani, hogy ott is várják a gyöngyösi ruszin önkormányzatot és ott is várják a ruszin napot, amit a gyöngyösiek szerveznek. Én bízom abban, hogy ez a pici önkormányzat és ez a pici közösség elviszi Gyöngyös hírét még nagyobb területekre, és még jobban megerősíti azt a tudatot, hogy Gyöngyösön igenis fontos a határon kívüli kapcsolatok ápolása – fogalmazott az alpolgármester.

A közmeghallgatáson ismét felmerült a Rákóczi szobor áthelyezésének ügye. A Ruszin Nemzetiségi Önkormányzat továbbra is szeretné a szobrot a mostaninál látogatottabb helyre vitetni. Ehhez a kezdeményezésükhöz az Emberi Erőforrások Minisztériuma Nemzetiségi Főosztályának támogatását is bírják.


Tovább az archívumra