Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Szebb, jobb és magasabb lesz a kilátó

Szebb, jobb és magasabb lesz a kilátó

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A galyatetői kilátó kőszerkezetét már megerősítették, kezdődhet a magasítása. Az eddig 17 m magas létesítmény közel 30 m magas lesz. Az Országos Kéktúra Hálózat felélesztésének keretében újul meg a Péter hegyese kilátó európai uniós forrásból. A beruházás célja, hogy ismét vonzóvá tegyék a Mátrának ezt a részét is a gyalogos, a kerékpáros és lovas turisták számára.

Az 1934-ben épült galyatetői kilátótornyot az elmúlt 80 év alatt az erdő szinte már teljesen benőtte. A Magyar Természetjáró Szövetség és az EGERERDÕ Zrt. most magasítja és helyreállítja az egykori munkásszállóval és a szomszédos illemhellyel együtt.

A projekt100%-os támogatottságú, a pályázat teljes költsége több mint 800 millió Ft európai uniós és állami forrás. Ez az összeg magában foglalja a mintegy 75 éve kijelölt Kéktúra régiót érintő turista úthálózat felújítását is, különféle számítógépes programokat és a marketing tevékenységet. A projekt keretében először a kilátót újítják fel.

A tervek szerint a kilátóval május végére elkészülnek és júniustól a turisták már látogathatják a 30 méteres kilátót. Ezután az egykori munkásszállót építik át turistaszállóvá, egy szinttel megemelik az épületet, ahol témaközpontot és zarándokhelyet alakítanak ki. A tervek szerint ez a beruházás az Országos Kéktúra egyik alappillére lesz. A komplex fejlesztés célja a gyalogos turista forgalom, a kerékpáros és lovas turizmus megerősítése.


Az Aktuális napi hírei (2014-03-10 )

Tovább az archívumra