Kezdőlap » Hírek - Aktuális » EP kampány

EP kampány

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Már zajlik a kampány a május 25-i Európa Parlamenti választásokra. A pártoknak húszezer aláírást kell összegyűjteniük az induláshoz, eredményességi küszöb pedig itt sincs. Magyarország 20 képviselőt küldhet Brüsszelbe.

A legtöbb pártnak még a parlamenti választásokra kihelyezett plakátjai is fent vannak, amit ugyan nem sokára el kell távolítani, de utána újra munkába állnak a kampánystábok. A május 25-i Európa Parlamenti választásokra ismét gyűjthetik az aláírásokat.

Ennek kapcsán Magyar Attila a helyi választási bizottság elnöke az Aktuálisnak nyilatkozva elmondta: „Az aláírásgyűjtés már elindult. Az EP képviselők választására is azokat a szabályokat kell alkalmazni, mint az országgyűlési képviselők választására. Ez azt jelenti, hogy kampánycsend itt sincs. Tehát egészen a szavazás napjáig kampányolhatnak a pártok, akik jelöltet állítottak.”

Az Európa Parlamenti választások menete hasonlóan zajlik majd, mint az országgyűlési választásoké, de vannak eltérések is.

– Kezdődik a jelöltállítással. Ez a folyamat már elindult. A legfontosabb szabály, hogy szemben az egyéni országgyűlésinél 500 jelölt állításával el lehetett indulni. Itt nagyon magas a létszám, 20000 ajánlással lehet csak jelöltet állítani. A másik különbség, hogy kizárólag pártlistára lehet szavazatot adni, illetőleg a harmadik eltérés, hogy egész Magyarország minősül egy szavazókörzetnek. – tette hozzá Magyar Attila.

Az Európa Parlamenti választásokon sincs eredményességi küszöb, tehát akármennyien is vesznek részt a szavazáson, az eredményes lesz. Érdekesség, hogy bármelyik uniós állampolgár szavazhat Magyarországon, ha itt rendelkezik lakóhellyel.


Tovább az archívumra