Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Felkészültek az árvízre

Felkészültek az árvízre

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Az elmúlt napok csapadékos időjárása ellenére jelenleg nincs árvízvédelmi készültség a térségben. A Tarna-patakra korábban harmadfokú készültséget prognosztizáltak, mára ezt egyes fokozatúra csökkentették. A vízügyi igazgatóság folyamatosan figyelemmel kíséri a patakok vízállását, de a kétezer-tízeshez hasonló áradásra nem számítanak.

Ebben hónapban eddig mintegy 50 milliméter csapadék hullott a térségben. Ennyi eső általában az egész májusban szokott esni. A talaj már átázott, ennek ellenére nem emelkedett jelentősen a környékbeli patakok vízállása. Jelenleg a Tarna patak vízszintje sem jelent komoly veszélyt.

A szakemberek szerint az esőzésekhez képest ma még alacsony patakok vízállása, de a mai csapadék hatása csak holnap jelenik meg felszíni vizeinkben. A Tarna vízállása jelenleg 180 centiméter, ez a tegnapi naphoz képest 45 centiméteres apadást jelent.

A meteorológusok 30-60 milliméter esőt jósolnak ebben a térségben, emiatt a vízügyi igazgatóság felkészült egy nagyobb árhullám érkezésére. Ha ez bekövetkezik, akkor elrendelhetik az árvízvédelmi készültséget is, de a 2010-ehez hasonló árvízre a szakemberek sem számítanak.


Tovább az archívumra