Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Leányvállalatot alapított a Főkefe Karácsondon

Leányvállalatot alapított a Főkefe Karácsondon

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Megalapította mezőgazdasági leányvállalatát a Főkefe Közhasznú Nonprofit Kft, amelyhez a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt is hozzájárult.

Az Agro Rehab Kht. 2018 végére várhatóan 180 megváltozott munkaképességű szakembert foglalkoztathat majd. A megtermelt javak egy részét a társaság több mint 4000 dolgozója kapja meg.

Paprikát, salátát, és uborkát termesztenek a FÕKEFE két hete megalapított Agro Rehab Kht. központjában Karácsondon. Csaknem 5 hektár földterületen történik a zöldségtermesztés, amelynek egy része a párizsi, londoni, antwerpeni és bécsi kóser piacra kerül. Az új vállalat jelenleg 15 autistát és 27 megváltozott munkaképességű embert foglalkoztat, de várhatóan 2018 végére már 180 embernek tud munkát biztosítani.

– Három évvel ezelőtt kezdődött meg az előkészítése a mezőgazdasági tevékenység elindulásával, körülbelül két éve kezdődött meg a kóser termesztésének a megtanulása, és két hónappal ezelőtt jutottunk el addig az állapotig, hogy az első szállítások elindultak a Nyugat-Európai kóser piacokra – mondta el Szabó György ügyvezető igazgató. Azúj vállalat létrehozása szükségszerű volt, mert az új földtörvény értelmében itt a FÕKEFE már nem végezhette volna mezőgazdasági tevékenységét, és a pályázati lehetőségekkel sem élhetett volna.

Az új leányvállalat megindulását a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. segítette. Márton Péter vezérigazgató azt mondta: tulajdonukban négy olyan cég is található, amely csökkent munkaképességűeket foglakoztat, így nem volt kérdés, hogy a mostani vállalatot is segíteni fogja.

A terület három évvel ezelőttig a Ferences Rendtartomány tulajdonában volt,ám finanszírozási gondok miatt ezt át kellett adnia, viszont a Gyöngyösi Autista Segítő Központ tagintézménye megmaradt, amely jelenleg 10 embernek ad otthont, közülük pedig többen itt dolgozhatnak.

A FÕKEFE további fejlesztéseket is tervez, idén ősszel várhatóan 2 egy hektáros kóser termesztésre alkalmas melegház megépülése szerepel a terveik között, illetve szintén Karácsondon szeretnék fejleszteni a hűtőkapacitást, mivel már most gondot okoz a legyártott savanyúság tárolása.


Tovább az archívumra