Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Kevesebb só: új közétkeztetési törvény

Kevesebb só: új közétkeztetési törvény

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Január elsején életbe lépett az új közétkeztetési rendelet. A 2014 szeptemberére tervezett változást azért halasztották el, mert a közétkeztetők jelezték az Emberi Erőforrások Minisztériumának, hogy a szerződések megkötése és az alapanyagok beszerzése miatt nem volt elegendő a felkészülési idő. A közétkeztetésben résztvevők a fokozatosságot helyeslik, szerintük ugyanis egyik napról a másikra nem lehet radikális változást előnyösen véghezvinni.

Kancsó víz, és poharak. Mostantól csak ezek várhatják a menzák asztalain a diákokat, január elsejétől ugyanis életbe lépett a közétkeztetésről szóló törvény. A korábban kihelyezett sótartók lekerültek a terítékről, hiszen fokozatosan csökkenteni kell a napi bevitt só mennyiségét. Változás még, hogy csak csapvizet és ásványvizet ihatnak a diákok az ebéd mellé, és az étlap felépítése is megváltozott.

A rendelet célja, hogy az iskolai menzákon a diákok tápanyag- és energiadús, egészséges ételeket fogyasszanak, viszont a gyöngyösi iskolások számára a közétkeztetést biztosító cég vezetője szerint, ha egyik napról a másikra változik meg az ételek összetevője és vele az ízvilág is, az akár negatívan is hathat a diákokra.

A Mintamenza program megyei koordinátora szerint megoldás lehet, hogy ha a közétkeztetésben résztvevők fokozatosan érik el a kitűzött célt.

Az ellenőrzést az illetékes kormányhivatal járási népegészségügyi intézete végzi el a konyhákon szúrópróba-szerűen.


Tovább az archívumra