Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Gyöngyösön a legmagasabb az idegenforgalmi adó

Gyöngyösön a legmagasabb az idegenforgalmi adó

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A törvényi maximumra, 505 forintra emelkedett az idegenforgalmi adó Gyöngyösön. A polgármester szerint kompenzáció következhet.

A maximumra, vagyis napi 505 forintra emelte 2015-től az idegenforgalmi adót a gyöngyösi önkormányzat, ami több mint száz forintos emelés a korábbihoz képest.

Az idegenforgalmi adó mértékét több szálláshely-szolgáltató kifogásolta. Hiesz György polgármester azt mondta: keresik a módját, hogyan tudnák az emelkedő adó mellett is élénkíteni a turizmust.

Mint mondta, az önkormányzat a beszedett adó és az állami hozzájárulás összegének ötödét „visszaadja” a turisztikai ágazatnak, s a mostani költségvetésben szerepel egy 10 milliós tétel is, amit – kompenzálásként – városi marketing-keretként szeretnének felhasználni, népszerűsítendő Gyöngyöst és a Mátrát.

– Reméljük, hogy ez működni fog, ha mégse, és azt érezzük, hogy az adóemelés károsan hatott a turizmusra, akkor a testület év közben bármikor csökkenthet adót – jegyezte meg a polgármester.

Tavaly ősszel az önkormányzat számos adónem csökkentéséről illetve mentességek bevezetéséről döntött, ezt ellensúlyozza az IFA emelése – tette hozzá a polgármester, megjegyezve azt is: az állam „csak papíron” egészíti ki a beszedett adóforintokat, hiszen igen magas a város adóerő-képessége, ami állami elvonáshoz vezet.

Egy dinamikusan fejlődő idegenforgalmi célpontnál nem biztos, hogy szerencsés dolog az idegenforgalmi adó mértékét a maximumra emelni – hangsúlyozta Kósa László, a Gyöngyös-Mátra Turisztikai Egyesület elnöke, aki szerint vagy az adómérték „újragondolására”, vagy olyan kompenzáció kidolgozására van szükség, ami a szállásadóknak és főként a vendégeknek egyaránt pozitívumokat hoz.

Mivel éves szinten mintegy 130-140 ezer vendégéjszakával büszkélkedhet Gyöngyös, ezért az önkormányzat költségvetését közel 70 millió forinttal gazdagíthatják a vendégek. Érdemes tudni, hogy az idegenforgalmi adó megfizetése alól a 70. életévüket betöltött magánszemélyek mentesülnek.


Tovább az archívumra