Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Közmeghallgatás: régi és új problémák

Közmeghallgatás: régi és új problémák

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Az utak, közterületek állapota és a testület együttműködése is szóba került a gyöngyösi képviselő-testület közmeghallgatásán, amelyen a város lakói mondhatták el észrevételeiket a 2015-ös költségvetéssel kapcsolatban. A felvetések között évek óta visszatérő és új problémák is szerepeltek.

A gyöngyösi képviselő-testület január végén fogadta el első fordulóban a város idei költségvetését, amelyet ezután közszemlére bocsátott, csütörtökön pedig közmeghallgatás keretében várta a városlakók észrevételeit. Bevezetőjében Hiesz György polgármester elmondta: a nyolcmilliárdos főösszegű büdzsé tervezésekor fő szempont volt a takarékosság, a fejlesztési feladatok zömét pedig európai uniós források felhasználásával kívánják megvalósítani.

A közmeghallgatáson Gulyás Zoltán, a város díszpolgára egyebek mellett a Fő tér épületeinek rossz állapotára és a testület együttműködésére hívta fel a figyelmet, és azt is elmondta: éppen tíz éve szorgalmazza a nyugati elkerülő út befejezését.

– Nem volt olyan év, ahol ne hallottam volt polgármestertől és országgyűlési képviselőjelöltektől, 2002-től, hogy ötben megépítjük, tízben, tizenkettőben, tizennégyben, és azóta sem történt semmi – fogalmazott.

Hiesz György válaszában elmondta: a nyugati elkerülő útról valamennyi kormány megfeledkezett, a város pedig csak annyit tehet, hogy lobbizik az út befejezéséért.

Az Epreskert Úti Tagóvoda szülői közössége levelet fogalmazott meg az óvoda felújítása érdekében. A polgármester válaszában elmondta: ő is sajnálattal értesült róla, hogy az intézmény nem nyert a Belügyminisztérium pályázatán, de kevés esélyt lát arra, hogy a város önerőből a teljes felújítást el tudja végezni.

A Bethlen Gábor utca lakói is levélben fordultak a testülethez: ők a nagy forgalomra panaszkodtak.

Hiesz György erre azt mondta: elismeri a lakók panaszát, a város forgalomszervezési kérdéseinek áttekintése pedig folyamatban van.

Több hozzászóló fogalmazott meg Mátrafüreddel kapcsolatos problémákat. Hiesz György válaszában emlékeztetett: út-, járda-, és parkfejlesztéseket is terveznek Mátrafüreden, továbbá uniós forrásból több jelentős turisztikai beruházást is terveznek. Egyebek mellett ezekről a fejlesztési elképzelésekről döntött a közmeghallgatás után rendkívüli ülésén a grémium.

Az önkormányzat összesen tizennégy projektre szeretne pályázni a Terület- és Településfejlesztési Operatív program pályázatain 2020-ig. Ezek között infrastrukturális- és turisztikai fejlesztések is szerepelnek, a csapadék- és szennyvíz elvezetésétől a körforgalmak építésén át turisztikai témaparkok megvalósításáig vagy éppen orvostudományi múzeum kialakításáig, de több intézmény energetikai korszerűsítését is ilyen pályázatok segítségével kívánják megvalósítani.


Tovább az archívumra