Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Borotválós asszonyfarsang

Borotválós asszonyfarsang

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Eltemették a telet Parádsasváron, méghozzá nem is akárhogyan! A mátrai településen több évszázados múltra tekint vissza a borotválós asszonyfarsang, melynek során a férfi ruhába öltözött asszonyok az esti „macskabálra” valót úgy gyűjtik össze, hogy némi pénzért minden útjukba kerülő férfit megborotválnak. A falu főutcáján történő felvonulás mára igazi idegenforgalmi látványossággá vált, amihez egyre több más településről érkező is csatlakozik.

Gyülekezik a vidám társaság a kultúrház mellett. Innen indul az üveggyár fénykorából származó sasvári asszonyfarsang menete. Hogy ezt mennyire a magukénak érzik a helybeliek, mutatja, hogy szép számmal eljöttek olyanok is, akik már 30 évvel ezelőtt is itt voltak.

Bár az üveggyár tíz esztendeje végleg bezárta kapuit, a helyiek fontosnak tartották, hogy fennmaradjon ez a hagyomány. Néhány éve az Együtt Parádsasvárért Egyesület kezdeményezésére, az önkormányzat támogatásával újra van borotválós asszonyfarsang. És ami nagyon fontos: a fiatalok aktív részvételével.

A szimbolikus hatalomátvétel eszköze a fából készült borotva, a nyúllábpamacs vagy disznósörény, a púder liszt, meg a tükör. És ilyen az, amikor a fotóriporter kollégát kapják el.

A mesterborbély szerepét Újfalusi Renáta egy évvel ezelőtt vette át. Felelősségteljes munka az övé.

Turisztikai szempontból sem érdektelen a község számára, hogy milyen az asszonyfarsang. Ezért ebben az évben bekapcsoltak a programba minden, a községre jellemző látványosságot, az üvegfúvó műhelytől a gyógyvízpalackozóig. A jó hangulatról a Hollóének együttes gondoskodott, a helybeliek pedig jófajta házipálinkával és fánkkal kínálták a farsangolókat, akik között szép számmal voltak férfiak is. De hát a sasvári asszonyfarsang már régóta nem csak az asszonyoké.


Tovább az archívumra