Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Lejárt a határidő

Lejárt a határidő

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Több mint 26 ezer ital- és élelmiszer-automatára kértek regisztrációs kódot az üzemeltetők.

Egy tavaly elfogadott jogszabály alapján az üzemeltetőknek március végéig be kellett jelenteniük a gépeiket a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál, és április elsejétől csak a megkapott regisztrációs kód segítségével működtethetik a készülékeiket.

Korábban a jegyzőhöz kellett bejelenteni, ha valaki automatát akart működtetni, azt azonban nem, hogy hol és hány berendezést. Az új rendelet szerint azokat az automatákat, amelyek már január elsejét megelőzően is működtek, legkésőbb március 31-ig regisztrálni kellett az adóhatóságnál. Március végéig mintegy 26 ezer automatára kértek regisztrációs kódot.

A tervek szerint az ital- és áruautomaták egy beépített csipen keresztül közvetlen összeköttetésben lesznek a NAV szervereivel, tehát az eladott kávé mennyisége és az ezért kapott összeg megjelenik majd az adóhivatal nyilvántartásában.

A becslések szerint sokan működtetnek illegálisan automatákat, számukra kérdés, hogy a tevékenységük legalizálása megér-e gépenként 30 ezer forintot.

Az elnök szerint a rendelet segít kiszűrni a tisztességtelen kereskedőket, ugyanakkor a 30 ezer forintos regisztrációs díjat már soknak találják, ám a szervezetnek van egy ígérete a kormányzattól, mely szerint amikor a gépeket összekötik az adóhatósággal, akkor költségeikből leírhatják ezeket a kiadásaikat.


Tovább az archívumra