Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Zöld energiával a Zöld Magyarországért

Zöld energiával a Zöld Magyarországért

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Lezárult a másfél évig tartó Zöld energiával a Zöld Magyarországért projekt, a Károly Róbert Főiskolán. A konzorciumban megvalósuló projekt során az energetikai biomasszatermelés, átalakítás, hasznosítás, a vidékfejlesztés és a környezeti fenntarthatóság mellett a kutatási eredményekre is nagy hangsúlyt fektettek.

A másfél éves projekt ideje alatt 24 rendezvényt szervezett a gyöngyösi főiskola konzorciumi partnereivel. Elsődleges és átfogó cél volt, hogy a projekt minél szélesebb kör számára eljuttassa a Károly Róbert Főiskola tevékenysége révén fölhalmozódott és a régióban keletkezett tudományos eredményeket, innovációkat, különös tekintettel a fenntarthatóság, a zöldenergia termelés, átalakítás, valamint a vidékfejlesztés területén. De a lakosság tájékoztatását is szem előtt tartották a zöldenergia előállítását és hasznosítását illetően.

Az erdei biomassza nem más, mint a tűzifa- mondta a projektzárón az Egererdő szakembere, aki az energetikai célú hasznosítás helyzetéről beszélt.

Az erdei tűzifából jó minőségű apríték is készíthető, de a hasznosításhoz jól fejlett logisztikai háttér szükséges-tette hozzá a vezérigazgató-helyettes. A régióban jelentős a biomassza potenciál, azonban együttműködés szükséges ennek feldolgozása, tárolása, a logisztikai lánc kialakítása érdekében. A biomassza előállítás pozitív hatása a népességmegtartó erő és a munkahelyteremtés- mondta Dinya László.

Fontos tényező, hogy a helyben megtermelt energia, akár felére is csökkentheti az energiaköltségeket, aminek ugyancsak népességmegtartó ereje van- tette hozzá Dinya László. Kiemelt cél volt, hogy a projekt megvalósulása elősegítse a természettudományokhoz köthető szakok, tudományterületek népszerűsítését, emellett a jelenleg felsőoktatásban tanulók, valamint a leendő főiskolások számára annak az életpályának a népszerűsítése, amely hozzájárul a gazdaság fejlődéséhez.


Tovább az archívumra