Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Önkéntesek a temetőért

Önkéntesek a temetőért

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A hétvégén elkezdték az egy hónapja megrongált gyöngyösi zsidó temető rendbetételét. A Magyar Zsidó Szociális Segélyalapítvány által szervezett önkéntesek a hozzájuk csatlakozó helyi segítőkkel nem csak a megrongált sírok helyreállítására vállalkoztak, hanem megtisztították a temető eddig megközelíthetetlen részeit is.

Sajátos módon az egy hónappal ezelőtti vandál pusztítás kellett ahhoz, hogy az emberek figyelmét ráirányítsa a gyöngyösi zsidó temetőben található áldatlan állapotokra. Ennek eredményeként a Magyar Zsidó Szociális Segélyalapítvány szervezésében pénteken és vasárnap is ötven önkéntes dolgozott a temetőben.

Az önkéntesek munkája által így váltak sorra láthatóvá a sírfeliratok. A temető egy részét megtisztították a bozóttól, a sírkövekről levágták a rájuk nőtt növényzetet. Winkler Miksa 15 éve dolgozik a zsidó temetők megmentéséért. Azt mondja, mindenképpen folytatni kell ezt az akciót.

– Nagyon sokszor vannak látványos akciók, amikor a szinte átláthatatlan bozót kitisztul, előjönnek a kövek, ez egy rendkívül látványos és szép dolog, de ha nincs megoldva, hogy hogyan lesz másnap, jövő hónapban, jövő évben, akkor ott a természet visszaveszi azt a területet és nagyon rövid időn belül még nagyobb bozóttal találkozunk, és kezdhetjük elölről – sorolta.

Önkéntesként részt vett az akcióban Heisler András, a MAZSIHISZ elnöke is, aki szerint jó esély van a program folytatására, mivel a kormány is hajlandó támogatni az országban lévő mintegy másfél ezer zsidó temető rendbetételét.

– A kormánynak van egy nagyon izgalmas és nagyon előremutató terve ezeknek a zsidó temetőknek a problémájára. Készül egy olyan projekt, egy olyan pályázati rendszer, ami a zsidó temetők felújítását és karbantartását fogja támogatni országszerte, amin részt tudnak majd venni önkormányzatok, iskolák és civil szervezetek egyaránt – mondta.

A hitközség szeretné, lépésről lépésre teljesen helyreállítani a temetőt, s azt a későbbiekben panteonná nyilváníttatni. A következő hetekben továbbra is örömmel várják az önkéntesek jelentkezését.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
14:30
Műsorismertetés
14:31
Méhlegelők - ismeretterjesztő film
15:05
Egy nap a világ - utifilm sorozat - Tel-Aviv
15:30
Tallózó - válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
15:50
Hangverseny J. S. B A C H műveiből - A Savaria Barokk zenekar koncertje (részlet)
16:05
Nappali 1. rész – életmódmagazin - ismétlés
16:31
Reklám
16:34
Nappali 2. rész – életmódmagazin - ismétlés
17:00
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Tallózó - válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
18:21
Reklám
18:24
Híradás plusz – megyei hírműsor
18:53
Világörökség - Jászó 
19:06
Reklám
19:09
Moziklip – mozi magazin - ismétlés
19:22
Turmix – válogatás a legnépszerűbb műsorainkból - ismétlés
19:35
Nézőtér – kulturális magazin - ismétlés
20:05
Nápolyi 3. rész - ismétlés
20:30
Képújság