Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Parkolás: bevétel, vagy forgalomszabályozás?

Parkolás: bevétel, vagy forgalomszabályozás?

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A város és az MME között évek óta vita tárgyát képezi a félórás ingyenes parkolás kérdése. A múlt heti városvezetői kerekasztalon is ez a téma volt az, amelyben a leginkább ütköztek az álláspontok. A megoldást nehezíti, hogy a város és cége, a VGZRT árbevételi kérdésként tekint a félórás ingyenes parkolásra, míg a vállalkozók számára ez forgalomszabályozási kérdés.

Fizetőparkoló Gyöngyös belvárosában egy átlagos hétköznap délelőtt. Az autósok számára évek óta probléma, hogy kevés van belőlük. A környéken működő üzletek tulajdonosai pedig arra panaszkodnak, hogy a parkolási díj távol tartja a boltoktól a vásárlókat. A helyzet tarthatatlanságát felismerve ősszel minden, az önkormányzati testületbe bekerült párt megígérte a félórás ingyenes parkolást. Az azonban Hiesz György számára is csak hivatalba lépése után derült ki: a fizető parkolókat használó közönség 70, más adatok szerint 60 %-a félórás parkolójegyet vált – állítja a polgármester.

– Hogyha bevezetjük a félórás ingyenes parkolást, akkor elveszítjük az üzletág bevételének 70 százalékát, ez több tízmillió forint. Tehát innentől kezdve az egész üzletág léte forog kockán, egyáltalán az értelme kérdőjeleződik meg, hogy kell-e Gyöngyösön fizető parkoló – ecsetelte.

A polgármester szerint tehát az nem lehet megoldás, hogy ingyenes parkolást adjon a város. Azt mondja, egy egyéb kedvezményekre jogosító Gyöngyös kártyához való hozzá csatolás viszont elképzelhető.

Kévés Tamás alpolgármester is hasonló megoldást javasolna. Szerinte érdemes lenne a technikai részét is megvizsgálni annak, hogyan tudnák az órákat félórás ingyenes jegyek kiadására beállítani, illetve a bécsi példát említette, ahol egy a trafikokban beszerezhető cédulával félóra parkolás ingyenes.

Az európai tapasztalatokra hivatkozva szeretné a változtatásokat a Mátraaljai Munkaadók Egyesülete is. Báry Péter szerint az utóbbi években a város és a munkaadók közötti kötélhúzás szimbólumává vált a félórás ingyenes parkolás kérdése, amellyel nem csak a vállalkozásokat, hanem a város polgárainak érdekeit is támogatnák. Az MME alelnöke azt mondja, jelenleg a város részéről több energia fordítódik ara, hogy megindokolják, hogy miért nem lehet, mint hogy a valódi megoldásokat keresnék. Így szerinte már az is részsiker lenne, ha az éves bérletek árát leszállítanák.

– Vállalkozásvezetőként számomra egy elképzelhetetlen metódus, ahogy jelenleg az éves bérlet árát kiszámolják. Praktikusan a parkolási díjjal megszorozzák az éves parkolási órák számát, így egy ilyen 100 ezer forint körüli díj jön ki. Ez egy lehetetlen dolog – szögezte le.

A reális éves parkolási díj ennek töredéke lenne. Ám jelenleg úgy tűnik, kevéssé sem közelednek az álláspontok. A város és a VG Zrt. továbbra is árbevételi kérdésként, míg a vállalkozók forgalomszabályozási kérdésként tekintenek a félórás ingyenes parkolásra.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
09:00
A szerdai adás ismétlése
09:00
Műsorismertetés
09:01
Aktuális – hírek röviden
09:02
Hit világa – vallási műsor
09:13
Zeneiskolások előadása - Csanádi Bertold Balambér - Kabalevszkij: C-dúr koncert I. tétel
09:18
Reklám
09:20
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
09:36
Sport7 1. rész – sport magazin
10:02
Reklám
10:04
Sport7 2. rész – sport magazin
10:30
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
10:46
A Dunakanyar es a Szentendrei-sziget titkai - dokumentumfilm
11:12
Reklám
11:14
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
11:30
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Aktuális - hírek röviden
18:02
Mese - A kiskakas gyémánt félkrajcárja (Báb előadás)
18:13
Gyöngyösi Játékszín - Mamma Mia Musical Est I have a dream
18:18
Reklám
18:20
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
18:36
Nappali 1. rész – életmódmagazin - ismétlés
19:02
Reklám
19:05
Nappali 2. rész – életmódmagazin - ismétlés
19:30
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
19:46
Nyitott Egyetem - ismeretterjesztő sorozat
20:12
Reklám
20:14
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
20:30
Képújság