Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Lehűlés, rosszullétek

Lehűlés, rosszullétek

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Miközben múlt hétvégén a kánikulával kellett szembenéznünk, a hét elején már 10, helyenként 15 fokos hőmérséklet-csökkenés fokozta a frontérzékenyek tüneteit. A hőségriadó után már felhőszakadás és jégeső miatt is riasztott a Meteorológiai Szolgálat, ez pedig még az egészséges szervezetet is könnyen megviseli. A tünetek jelentkezésekor azonban a tartósan gyógyszert szedőknek is érdemes odafigyelni.

Az alacsony vérnyomás a meleg front és a nagy hőmérsékletingadozás tünete is lehet. A múlt hétvégi kánikula után az elmúlt napokban már sok helyen alig érte el a 20 fokot a hőmérséklet, a hirtelen változás pedig sokakat megviselhet.

– A nagyon kis gyerekek, tehát a csecsemők, gyerekek hajlamosabbak erre a frontváltozásra, hogy sírósabbak, nyűgösebbek, aluszékonyabbak, nyugtalanabbak, illetve krónikus betegek, ők kortól függetlenül, tehát a krónikus szívbetegek, krónikus légzőszervi betegek, migrénes betegek, náluk nagyon megfigyelhető, hogy érzik a frontváltozást, illetve a nagyon idősek – sorolta dr. Rechtorisz László háziorvos.

A hidegfront akár mellkasi fájdalmat, érgörcsöt is okozhat, a melegfront érkezésével azonban szédülést, fáradékonyságot és lábdagadást érzékelhetünk. Dr. Rechtorisz László háziorvos azt mondja: fontos, hogy legyen otthon a házi patikánkban vérnyomásgyógyszer, fogyasszunk több folyadékot és öltözzünk az időjáráshoz megfelelően, hiszen a hirtelen lehűlés következtében nő a megfázás veszélye.

A hirtelen hőmérsékletváltozás idején a tartósan gyógyszert fogyasztóknak is oda kell figyelniük, hiszen egyes gyógyszerek dózisán ebben az időszakban változtatni kell. Az időjárás-előrejelzés szerint a következő napokban már nem kell nagy változásra készülni, viszont a frontérzékenyek a továbbiakban is tapasztalhatnak kellemetlen tüneteket.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor