Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Kutya meleg

Kutya meleg

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Szombat óta elsőfokú hőségriasztás van érvényben az országban. A magas napi átlaghőmérséklet nem csak az embereket, hanem az állatokat is megviseli. Egy kis odafigyeléssel azonban megkönnyíthetjük négylábú kedvenceink életét.

40 fokban nagykabátban. Gondoljunk csak bele, mi hogy viselnénk. Háziállataink azonban kénytelenek bundában átvészelni a nyári kánikulákat. A meleget az idős és a kölyök állatok, a hosszú szőrű és a nyomott orrú kutyák viselik a legnehezebben. Elesettség, bágyadtság, hányás, 42-43 fokos láz. Ha a hőguta tüneteit észleljük házi kedvencünkön, azonnal forduljunk állatorvoshoz.

– Ilyenkor azonnal el kell kezdeni a hűtést, érdekes módon nem hideg vízzel, hanem inkább fokozatosan langyos vízzel, ami nem azonnal hűti le az állatot. Erre is nagyon érdemes odafigyelni, ugyanis a testfehérjék hogyha kicsapódnak, pláne ilyen magas hőmérsékleten, abból bizony visszafordíthatatlan következmények is lehetnek – figyelmeztet dr. Kecskés Vilmos állatorvos.

A meleget egyébként nem csak a házi kedvencek viselik nehezen.

– Nem csak kutya és macska van, akit féltenünk kell a melegben. Sokszor megfeledkezünk az egyéb állatokról, itt főleg az énekesmadarakra gondolok. Szoktuk ajánlani, hogy akinek családi háza van, vagy lehetősége van, akkor az udvarra akár egy madáritatót, akár egy madárfürdetőt helyezzen ki, őnekik is kell ilyenkor egy picit hűteni magukat – jegyezte meg a szakember.

Nyáron vannak, akik fagyival próbálják hűsíteni kutyájukat. Az állatorvos azonban ezt nem javasolja, ugyanis könnyen torokgyulladást okozhat. A gazdik árnyékos hellyel, friss vízzel és a hűsítés különféle praktikáival tehetik kedvenceik számára elviselhetővé a forró nyári napokat. És nem csak a gazdik segíthetnek. Erre a városban is akad néhány jó példa, itt például az üzlet elé tesznek ki friss vizet az arra sétáló kutyusoknak, ami jól is jön ebben a tikkasztó hőségben.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
09:00
Közvetítés Gyöngyös város testületi üléséről – a közvetítés hosszától függően változhat műsorunk
18:00
Műsorismertetés
18:01
Aktuális - hírek röviden
18:02
Gyöngy Nemzetközi Folklórfesztivál 2019. – Zárógála - Észak-Macedónia
18:11
Gyöngy Nemzetközi Folklórfesztivál 2019. – Zárógála - Portugália
18:17
Reklám
18:20
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
18:36
Nappali 1. rész – életmódmagazin - ismétlés
19:02
Reklám
19:05
Nappali 2. rész – életmódmagazin - ismétlés
19:30
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
19:46
Őslovak leszármazottja a Hucul - dokumentumfilm
20:11
Reklám
20:14
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
20:30
Képújság