Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Hiányzó háziorvosok

Hiányzó háziorvosok

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Heves megyét is érinti a háziorvoshiány, ami többek között a nem megfelelő finanszírozás következtében alakult ki – jelentette ki Lénárt András háziorvos tegnapi Fórum című műsorunkban. Jelenleg tizenkét településen nincs tartósan háziorvos a megyében, de a jövő évi adóváltozások hozhatnak könnyebbséget a praxisok számára.

Elöregedő orvostársadalom jellemzi a háziorvosi szolgálatot, de a fiatal medikusok is csak csekély mértékben választják az egészségügynek ezt a területét- mondta Lénárt András háziorvos a Fórumban. A lehetséges száz helyből mindössze 23 hallgató választotta a háziorvos képzést. A legnagyobb eltántorító erő az alacsony javadalmazás, Markazon például egymillió forint jut a praxisra havonta.

– Abból kellene az orvosnak, két asszisztensnek a bérét járulékkal együtt kigazdálkodni, plusz a működés összes költségét. Könnyen kiszámolható, hogy ennyi pénzből a nem lehet az elvárt bért kigazdálkodni, nagyjából 150 ezer forintos fizetést tud belőle kivenni az orvos – fogalmazott Lénárt András.

A tartósan betöltetlen háziorvosi praxisok betöltésére 6-10 millió forintos támogatást is igénybe vehetnének az orvosok, ennek ellenére egyelőre csak Nagyfügeden éltek ezzel a lehetőséggel. A jövő évi adóváltozások azonban könnyíthetnek a terheken, miután az önkormányzatok meghatározott feltételekkel elengedhetik az iparűzési adót a háziorvosoknak.

Kérdés azonban, hogy az önkormányzatok költségvetése lehetővé teszi-e a helyi iparűzési adó elengedését. Amennyiben igen, úgy a jelenleg túlterelt orvosok munkaideje is csökkenhetne- tette hozzá Lénárt András.


Tovább az archívumra