A nyári hőség vásárlási szokásainkra is hatással van. Nem mindegy a termékek megvételének sorrendje, hazaszállítása, ahogy az sem, hogy otthon mit, hogyan és meddig tárolunk, vagy fogyasztunk.
Fagyasztott termékek, gyorsétkezés. Csak néhány lehetőség, ahol könnyen romlandó termékekkel találkozhatunk. A hőségre való tekintettel azonban gondolnunk kell a vásárlási szokásaink megváltoztatására is.
Javasolt először a száraz termékeket, zöldségeket megvenni, és csak utánuk a gyorsan romlandó hústermékeket. Mindemellett fontos, hogy ezeket külön hűtőtáskába is pakoljuk. Ajánlatos az alapanyagokat gyorsan feldolgozni, nem tárolni sokáig.
– A tárolásánál arra kell figyelni, hogy le legyen zárva légmentesen, tehát vagy egy fedővel, vagy fóliával, és amikor kiveszünk belőle, akkor tiszta eszközökkel vegyünk ki, illetve ne csak melegítés legyen, hanem fel kell forralni az ételeket – sorolta Nagy Zoltán mesterszakács.
Az elkészített ételeket maximum három napig tároljuk, és a hűtőink hőmérsékletét is ellenőrizzük – mondja a szakember. Arra is felhívta a figyelmet: a különféle húsok tárolhatósága igen eltérő, legkevésbé a halak tűrik a tárolást.
Mindezekre a vásárlók is odafigyelnek. Nem szabad fagyasztott termék vásárlása után sokáig várni a hazatéréssel, valamint figyelmen kívül hagyni a lejárati dátumokat.
Sokan használnak hűtőtáskát a termékek hazaszállítására, és ügyelnek arra is, hogy megfelelően lefagyasztott árukat vásároljanak.