Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Több klíma fogy

Több klíma fogy

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Mintegy 20 százalékkal több klímaberendezés kelt el az elmúlt hetekben országos szinten a tartós kánikulának köszönhetően. Gyöngyösön egy helyi cégnél 30-40 százalékkal növekedett a vásárlások száma.

A szakértő szerint elsősorban a felszerelhető klíma a kelendőbb, de akadnak olyanok is, akik a mobil változatát választották. Mindemellett az asztali és álló ventilátorok is jobban fogytak, mint az előző évben. Hogy idén lesz-e hasonlóan meleg, mint az elmúlt hetekben, azt nem tudni, az viszont biztos, hogy jövő héttől fellélegezhetünk egy időre.

Viszik, mint a cukrot – és most nem a leárazott termékekről van szó, hanem a klímaberendezésekről, amelyek ugyan nem túl olcsók, de a nagy melegre való tekintettel idén nyáron sokan döntöttek úgy, hogy most beruháznak rá.

Felszerelhető, mobil, olcsóbb és a drágább változat – egy Gyöngyösi cég klímakínálata, amelyből az elmúlt hetek során jóval több fogyott, az előző év azonos időszakához képest.

– 30-40 százalékkal megemelkedett a klímavásárlási kedv, viszont most már észrevehető, hogy a vásárlók inkább a minőségibb készülékeket próbálják vásárolni, hiszen ezek úgynevezett inverteres kompresszorral rendelkeznek, ami folyamatos klímahasználatnál évi 10 ezer forinttal növeli meg a villanyszámlát – sorolta Tóth Benjámin, a Kelvin Kft. kereskedelmi vezetője.

Érdemes azonban odafigyelni a beszerelésnél, ugyanis ettől a hónaptól változások léptek életbe.

– Augusztus elsejétől csak olyan partnereknél lehet vásárolni klímát, akik a Klímavédelmi Hatóságnál regisztráltak, beszerelni viszont csak olyan igazolással lehet ezeket a készülékeket, amit a szerelőpartner kiad az ügyfél számára, ezzel csökkentve úgymond a feketepiacot – hangsúlyozta a szakember.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy hazánkban többségében a beépíthető készülékeket vásárolják, hiszen gazdaságosabbak és csendesebb üzemmel működnek – hangsúlyozta a szakértő.

A hétvégéig biztosan használni kell majd a berendezéseket, marad ugyanis a 30 fok feletti meleg. Hétfőtől viszont megérkezik a lehűlés az előrejelzések szerint.


Tovább az archívumra