Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Itt a szüret

Itt a szüret

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Fonnyadást és hőgutát okozott egyes szőlőfajtáknál a hetekig tartó hőség. Ezért már az irsai olivér szedésével megkezdték a szüretet a Mátrai Borvidéken, hogy a beltartalmi értékek ne károsodjanak.

Korábban kezdték az elsőként érő Irsai Olivér fajta szedését is, mivel a hosszú ideig tartó hőségtől féltették a termést- mondja Cserta István hegybíró.

Az augusztus közepi szüretkezdés a gazdák szerint nem is olyan korai.

Az eső nagyon hiányzik az idei termésnek, abban egyetért a gazda és a szakember. Legalább 30 mm csapadék kellene, hogy a cukorfok jobb legyen és a bogyók kifejlődésének is jót tenne. Az árak még kialakulóban vannak.

A szőlő minősége jó, de a savak feladják a leckét a borászoknak a hegybíró szerint. A próbafokolások után döntenek arról, hogy mikor és melyik fajtával, zenittel vagy zengővel folytatják a szüretet.


Tovább az archívumra