Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Elszaporodtak a darazsak

Elszaporodtak a darazsak

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Elszaporodtak a darazsak, a szakértők szerint nem csak több a rovar évről-évre az enyhe telek miatt, hanem egyre vadabbak is. Azt javasolják, ha fészket találunk otthonunkban, semmiképpen ne próbáljunk meg magunk megszabadulni tőle, hanem hívjunk szakértőt. A rovarcsípések akár halálosak is lehetnek, de a leggyakrabban csak enyhébb gyulladásokkal fordulnak háziorvoshoz Gyöngyösön.

Cukros üdítők, fagylalt. A nyár elengedhetetlen kellékei, de érdemes vigyázni, mert akár a hétköznapi sétákat is kellemetlenné tehetik a darazsak. A szakemberek azt javasolják, figyeljünk oda, ha szabadtéren kávézunk vagy fagyizunk, mert ha a rovar az ember szájüregébe kerül, csípéssel reagálhat, és ez akár fulladással is végződhet.

A katasztrófavédelem honlapján egy közleményben hívja fel a lakosok figyelmét arra, hogy a darázsirtás nem tartozik a tűzoltók alapfeladatai közé, de több szakember elérhetőségét közzétették. Az egyik megyei darázsirtással is foglalkozó társaság ügyvezetője azt mondta: évről évre egyre többen kérik a segítségüket. Leskó Miklós hozzátette, semmiképpen ne próbáljuk magunk kiirtani a rovarokat.

– Szakember jelenléte mindenképpen szükséges, mivel a darazsak allergiás reakciót tudnak produkálni, jobb esetben elég orvosi ellátás, rosszabb esetben másképp is végződhetnek ezek a dolgok. Szakemberre mindenképpen szükség van, mivel egyre vadabbak, egyre agresszívebb darazsakkal találkozunk mi is – sorolta.

Magyarországon a felnőttek 3-4 százaléka allergiás a darázscsípésre, a gyerekek körében jóval alacsonyabb, 0,5-1 százalék ez az arány. A csípés enyhébb esetben is fokozott helyi reakciót válthat ki az emberi szervezetből, ilyen esetben az antibiotikum nyújthat segítséget.

– Amivel itt a háziorvosi körzetben inkább találkozunk, az a csípések utáni lágyrész-gyulladások. Tehát történik egy csípés, és nem akkor, hanem pár nap múlva egy gyulladás alakul ki a csípés helyén, ami meleg, piros, nagyon viszket, ég, és ez, akár napokon át eltarthat – mondta Dr. Rechtorisz László háziorvos.

Szerinte érdemes otthon is kezelni a csípést: jegelni, hűteni, vagy csípésekre szolgáló géllel bekenni.

Aki viszont allergiás a rovarcsípésre, érdemes magával tartania olyan igazolványt, amelyben ez szerepel, így gyorsabban tudnak rajta segíteni.


Tovább az archívumra