Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Minden ovisnak jutott hely

Minden ovisnak jutott hely

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Egyetlen gyermek sem marad óvodai ellátás Gyöngyös ön. A város 9 tagóvodája a plusz igényjelentkezést képes befogadni – mindez azért is lényeges, mert szeptembertől kötelező az óvodai nevelés azoknak a gyerekeknek, akik betöltötték a 3 éves kort. Heves megye egyes óvodáiban kevés a férőhely, több intézményben is gondot okoz a törvénymódosítás. Az alacsony befogadóképesség mellett, gondot okoz az is, hogy egyes intézményekben több munkaerőre lesz szükség.

Reggel 8 óra, vajas kiflit esznek kakaóval a kicsik – az óvodákban is elindult a tanév. A Platán úti óvodában több mint 160 férőhely áll rendelkezésre. A törvénymódosítás értelmében ez év szeptemberétől még több gyermek kezdi meg az óvodát, hiszen kötelesek 3 éves kortól igénybe venni az ellátást.

– A köznevelési törvény szerint, a gyermek abban az évben, amelynek augusztus 31.-ig betölti a 3. életévét, köteles óvodába járni, a nevelési év kezdetétől, tehát szeptember elsejétől. Kivétel, és lehetnek kivételek, abban az esetben, hogy ha a szülő kéri a felmentését az óvodába járás alól, 5 éves koráig megteheti, és a jegyző adhat felmentést az óvodavezető és a védőnő beleegyezésével – sorolta Molnár Lászlóné, Gyöngyös Város Óvodái vezetője.

Ebben az óvodában sem, de Gyöngyös többi intézményében sem jelent gondot, hiszen férőhely van bőven.

– Gyöngyös város óvodáiban a férőhelyek száma megoldott, tehát valamennyi 3 évet betöltött gyereket tudunk fogadni, szinte minden óvodánkban. A 3 éves korú gyermekek eddig is jártak óvodába, tehát én úgy gondolom, hogy nagyobb gondot nem fog jelenteni, de a kolléganők megtettek eddig is mindent azért, és most is megfognak, hogy még a népesség nyilvántartóból szerzett adatok alapján megnézzék azokat a családokat, ahonnan a gyermekek nem érkeztek be az óvodába – mondta el az óvodavezető.

A Gyöngyösi önkormányzat rendszeresen figyelemmel kíséri, hogy a nyilvántartásban lévő gyermekek mikor töltik be a 3 éves kort.

A statisztikák szerint országosan legalább 20 ezer férőhely hiányzik. Az utóbbi időben számos családi napközi nyílt hazánkban, ahol a 3 éven aluli gyermekek elhelyezését biztosítják, ez azonban nem nem oldja meg az óvodai férőhelyek hiányát.


Tovább az archívumra