Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Júliusban egyesülnek a főiskolák

Júliusban egyesülnek a főiskolák

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Egy erős, Északkelet-magyarországi Egyetem jöhet létre a gyöngyösi és az egri főiskola összevonásával. Az intézmények vezetői Egerben, a Líceum kápolnájában tartottak sajtótájékoztatót, ahol Dr. Liptai Kálmán az Eszterházy Károly Főiskola rektora hangsúlyozta: az egyetem létrejöttével a térség is nyer, hiszen a jól képzett szakemberek a régiót is erősítik. Az integrációval kapcsolatos részletekről végleges döntés még nem született.

Eszterházy Károly Főiskola és annak sárospataki Comenius kara, Károly Róbert Főiskola, Szent István Egyetem jászberényi Alkalmazott Bölcsészeti és Pedagógiai Kara. Négy helyszínen, jövő júliustól már egy intézményként működik tovább az Északkelet-magyarországi felsőoktatás. Az egri líceumban megtartott sajtótájékoztatón Dr. Liptai Kálmán rektor hangsúlyozta: az egyetem létrejöttével a régiót is erősíteni tudják.

315_1308_01

– Ott maradjanak az emberek, ott dolgozzanak, ne menjenek el a fiatalok, jöjjenek a külföldiek, működjünk együtt az iparral. Egy csomó olyan dolog van, amit akarnak, és mondjuk meg őszintén, jól menő nyugat-európai országok is úgy gondolkoznak, hogy ahol megjelenik a felsőoktatás, odamegy a munkaerő és ott valami jó történik – mondta dr. Liptai Kálmán, az EKF rektora.

Az integrációval kapcsolatos részletek egyelőre tervek, a végső döntésről még nem tájékoztatta az iskolákat a felsőoktatási államtitkárság. A gyöngyösi főiskola rektora azt mondta: az egyesüléssel új lehetőségek nyílnak meg a fejlesztések terén is.

– Új pályázati ciklus indul természetesen, és én azt gondolom, vagyis biztos vagyok benne, hogy jóval több pályázaton tudunk eredményesen szerepelni ilyen módon majd – vélekedett Helgertné dr. Szabó Ilona, a KRF rektora.

Az integrációban részt vevő Szent István Egyetem jászberényi Alkalmazott Bölcsészeti és Pedagógiai Karának megbízott dékánja is pozitívan nyilatkozott az összevonásról. Dr. Varró Bernadett azt mondta: hallgatóik nagy része már jól ismeri az egri főiskola pedagógus képzését.Az integráció várható időpontja 2016. július elseje, a tervek szerint az egyesült intézmény Eszterházy Károly Alkalmazott Tudományok Egyeteme, majd Eszterházy Károly Egyetem néven működik majd.


Tovább az archívumra