Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Júliusban egyesülnek a főiskolák

Júliusban egyesülnek a főiskolák

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Egy erős, Északkelet-magyarországi Egyetem jöhet létre a gyöngyösi és az egri főiskola összevonásával. Az intézmények vezetői Egerben, a Líceum kápolnájában tartottak sajtótájékoztatót, ahol Dr. Liptai Kálmán az Eszterházy Károly Főiskola rektora hangsúlyozta: az egyetem létrejöttével a térség is nyer, hiszen a jól képzett szakemberek a régiót is erősítik. Az integrációval kapcsolatos részletekről végleges döntés még nem született.

Eszterházy Károly Főiskola és annak sárospataki Comenius kara, Károly Róbert Főiskola, Szent István Egyetem jászberényi Alkalmazott Bölcsészeti és Pedagógiai Kara. Négy helyszínen, jövő júliustól már egy intézményként működik tovább az Északkelet-magyarországi felsőoktatás. Az egri líceumban megtartott sajtótájékoztatón Dr. Liptai Kálmán rektor hangsúlyozta: az egyetem létrejöttével a régiót is erősíteni tudják.

315_1308_01

– Ott maradjanak az emberek, ott dolgozzanak, ne menjenek el a fiatalok, jöjjenek a külföldiek, működjünk együtt az iparral. Egy csomó olyan dolog van, amit akarnak, és mondjuk meg őszintén, jól menő nyugat-európai országok is úgy gondolkoznak, hogy ahol megjelenik a felsőoktatás, odamegy a munkaerő és ott valami jó történik – mondta dr. Liptai Kálmán, az EKF rektora.

Az integrációval kapcsolatos részletek egyelőre tervek, a végső döntésről még nem tájékoztatta az iskolákat a felsőoktatási államtitkárság. A gyöngyösi főiskola rektora azt mondta: az egyesüléssel új lehetőségek nyílnak meg a fejlesztések terén is.

– Új pályázati ciklus indul természetesen, és én azt gondolom, vagyis biztos vagyok benne, hogy jóval több pályázaton tudunk eredményesen szerepelni ilyen módon majd – vélekedett Helgertné dr. Szabó Ilona, a KRF rektora.

Az integrációban részt vevő Szent István Egyetem jászberényi Alkalmazott Bölcsészeti és Pedagógiai Karának megbízott dékánja is pozitívan nyilatkozott az összevonásról. Dr. Varró Bernadett azt mondta: hallgatóik nagy része már jól ismeri az egri főiskola pedagógus képzését.Az integráció várható időpontja 2016. július elseje, a tervek szerint az egyesült intézmény Eszterházy Károly Alkalmazott Tudományok Egyeteme, majd Eszterházy Károly Egyetem néven működik majd.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
09:00
A vasárnapi adás ismétlése
09:00
Műsorismertetés
09:01
Tallózó – válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
09:21
Reklám
09:24
Híradás plusz – megyei hírműsor
09:53
Hangverseny J. S. B A C H műveiből - A Savaria Barokk zenekar koncertje (részlet) 5.
10:05
Reklám
10:08
Turmix – válogatás a legnépszerűbb műsorainkból - ismétlés
10:34
Nézőtér – kulturális magazin - ismétlés
11:04
Nápolyi 3. rész - ismétlés
11:30
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Aktuális - hírek röviden
18:02
Mese - A tulipánná változott királyfi
18:08
Cimbaliband és Danics Dóra & Gera Attila - Ederlezi és Balkánia
18:18
Reklám
18:20
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
18:36
Nézőtér - kulturális magazin
19:06
Reklám
19:08
Szigetmonostor a béke szigete - dokumentumfilm
19:30
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
19:46
Egy nap a világ - utifilm sorozat – Egyiptom 1. rész
20:12
Reklám
20:14
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
20:30
Képújság