Szigor

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Nem ért egyet a földforgalmi törvény minden pontjával a Kisgazda Polgári Szövetség. Túri-Kovács Béla elnök szerint túl szigorú az a szabályozás, hogy csak azok vásárolhatnak termőföldet a november árverések során, akik legalább három éve helyben laknak. A többi területen azonban töretlen a bizalom a kormány mellett. Mindez a Kisgazda Polgári Szövetség sajtótájékoztatóján hangzott el.

Túri-Kovács Béla a Kisgazda Polgári Szövetség elnöke a sajtótájékoztatón elmondta, a földforgalmi törvény szabályozása a magyar emberek nagy részét kizárta az állami földek megvásárlásából. Ez viszont – mint hangsúlyozta – nem volt szakítópróba a kormány és a kisgazdák között. Nem értenek egyet azzal sem, hogy csak három éves helyben lakás után vásárolhat termőföldet az, aki gazdálkodni szeretne.

– Finomítani kell a törvényt. Tessék elgondolni, hogy ha önnek van egy nagy gyereke, amely megnősül Békés megyébe és elmegy Békés megyébe és ott szeretne földet vásárolni. Hát majd három év múlva. Én azt gondolom, hogy ez nem jó – érzékeltette a kisgazda politikus.

Ördög István fideszes önkormányzati képviselő azt hangsúlyozza, hogy Gyöngyösön ritkán keresik a gazdák ilyen jellegű problémával, de szerinte is túlszabályozott a rendelet.

– A véleményem az, hogy túl szigorú a törvény, tehát, ha magyar ember akar vásárolni földet, nem könnyű a helyzete. Ha Sopronból akar valaki ide jönni, ide települni, nagyon nehéz neki Gyöngyös környékén földet vásárolni, vagy fordítva. Tehát ezt mindenképpen módosítani kellene – részletezte.

A sajtótájékoztatón elhangzott még, hogy Túri-Kovács Béla és a Kisgazda Polgári Szövetség egyetért a nagy, közepes és kisbirtokrendszer kialakulásával, de támogatná a hangyaszövetkezetek elterjedését is, amely a kisebb birtokkal rendelkező gazdákat segítené.

Túri-Kovács Béla elmondta még, hogy felülről irányított visszaélések a novemberben kezdődő árverések során nem történhetnek.


Tovább az archívumra